Επιτραπέζια ,πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά να κερδίζουν?

Είναι κοινό μυστικό πως σε όλους μας αρέσει να κερδίζουμε όταν πρόκειται για επιτραπέζια παιχνίδια. Πολύ περισσότερο στα παιδιά όταν παίζουν μαζί με τους ενήλικες.

Family Quality Time

Για εμάς τους γονείς, ειδικά τους εργαζόμενους που δεν έχουμε συχνά την πολυτέλεια να περνάμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που συγκεντρώνει όλη την οικογένεια είναι μια πραγματική ευκαιρία διασκέδασης. Πόσες φορές δεν έχουμε κάνει τα στραβά μάτια; ή δεν έχουμε παίξει διαφορετικά απ’ ότι θα θέλαμε προκειμένου να αφήσουμε τα παιδιά  μας να κερδίσουν; Είναι όμως σωστή αυτή η μέθοδος; Πρέπει δηλαδή να ενδίδουμε στην επιθυμία του παιδιού  να κερδίσει ακόμα κι αν αυτή η νίκη είναι πλασματική;

Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς ψυχολόγους, η απάντηση είναι ένα ηχηρό ΟΧΙ!

Από την ηλικία των  5 ή 6 ετών, οι γονείς θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους ως ισάξιους αντίπαλους στα επιτραπέζια παιχνίδια. Φυσικά κάτι τέτοιο δε σημαίνει πως θα πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας ώστε να τα συντρίψουμε γιατί αυτό θα τα κάνει να μη θελήσουν να ξαναπαίξουν. Ωστόσο θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο μπαμπάς ή η μαμά είναι «δυνατοί» αντίπαλοι.

 

Παιδική αντίληψη 

Ας μη γελιόμαστε. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται πότε οι γονείς χάνουν επίτηδες. Επιπλέον αν μάθουν συνέχεια να νικούν, δεν θα ξέρουν να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη ήττα στο μέλλον ή ακόμα περισσότερο μια ανταγωνιστική συμπεριφορά. Σε αυτό το σημείο έρχεται η συμβολή του γονιού ο οποίος πρέπει να καταφέρει να ισορροπήσει στο μυαλό του παιδιού. Πρέπει να εστιάσει στη σημασία της συμμετοχής του στο παιχνίδι ανεξάρτητα από την έκβαση του αποτελέσματος.

Ο σωστός τρόπος συναγωνισμού στο παιχνίδι «χτίζει» χαρακτήρα και προσωπικότητα και δημιουργεί καλή αίσθηση της ευγενούς άμιλλας και της δικαιοσύνης. Το Επιτραπέζιο Παιχνίδι δεν είναι μόνο διασκέδαση αλλά παράλληλα αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά εκπαιδευτικά εργαλεία που μπορεί να διαθέτει ένας γονιός ή ένας δάσκαλος στο οπλοστάσιο του. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, ακόμα και κάποια παιχνίδια που φαίνονται ανόητα, μπορεί να κρύβουν μεγάλα διδάγματα για τον αθλητισμό, τις επιχειρήσεις και τη ζωή γενικότερα.

Για αυτό μην αφήνετε το παιδί σας να κερδίζει. Ή τουλάχιστον μην το κάνετε σε μόνιμη βάση. Από μια ήττα συνήθως διδασκόμαστε πολύ περισσότερα παρά από μια νίκη, ιδίως όταν αυτή έχει επιτευχθεί με αθέμιτα μέσα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close Bitnami banner
Bitnami