Γρίφοι: έμπνευση , εθισμός ή και τα δύο;

ΟΙ γρίφοι και ο ανθρώπινος νους

Ο ανθρώπινος νους  είναι νευροπλαστικός, το οποίο σημαίνει ότι έχει την ικανότητα να διαμορφώνεται και να αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Πολλοί πιστεύουν ότι το μυαλό μας μεγαλώνει όπως κι εμείς με αποτέλεσμα να γίνεται λιγότερο ισχυρό και να χάνει την ικανότητά του με τα χρόνια. Αυτό που οι περισσότεροι δεν κατανοούν είναι ότι έχουμε τη δυνατότητα να διαχειριστούμε το μυαλό μας όπως ένας γλύπτης διαμορφώνει τον πηλό.

Οι γρίφοι συνήθως απαιτεί ένα αντισυμβατικό τρόπο σκέψης για την επίλυσή του. Είναι κάτι που γνωρίζουμε από την παιδική μας ηλικία, καθώς πολύ συχνά οι δάσκαλοι επιλέγουν τους γρίφους ως ένα διασκεδαστικό τρόπο να ακονίσουν το μυαλό των μαθητών κάνοντας πιο ενδιαφέρουσα τη γνώση. Αυτό ισχύει όμως και για τους ενήλικες είτε είναι μόνοι ή με παρέα.

Κι αυτό συμβαίνει γιατί το μυαλό είναι δεκτικό σε ερεθίσματα  σε ανθρώπους , στη μουσική στην εργασία- ακόμα και στο φυσικό περιβάλλον που βλέπουμε στην καθημερινότητά μας. Όλα αυτά στα οποία παίρνουμε μέρος έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν διακριτικά την διαδικασία σκέψης.

tower of hanoi_trainyourbrain_steamtoys

 

Οι γρίφοι  εκπαιδεύουν το  μυαλό.
Όταν εξασκούμε το μυαλό στην επίλυση διαφορετικών ειδών puzzle ή γρίφων αποκτάμε την ικανότητα της γρήγορης σκέψης. Πάρτε για παράδειγμα τη σωματική άσκηση. Όταν γυμναζόμαστε οι μυς μας ενδυναμώνονται, αποκτούν μεγαλύτερη αντοχή και το σώμα μας γίνεται καλύτερο και πιο δυνατό. Το ίδιο ακριβώς  συμβαίνει και με το μυαλό μας. Όσο περισσότερο το εξασκούμε, γίνεται οξύτερο και πιο δυνατό.

Βελτιώνουν τις γνωστικές ικανότητες 
Η συχνή ενασχόληση με γρίφους βοηθά στη βελτίωση της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων, στην ενίσχυση της μνήμης  καθώς και στην ικανότητα εκμάθησης. Συνήθως πιστεύουμε ότι το διάβασμα είναι αρκετό για να γυμνάσουμε το μυαλό μας, ωστόσο αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Το μυαλό έχει ανάγκη από συνεχή πρόκληση για να βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση.

Μας βοηθούν να χαλαρώσουμε
Μετά από μια εξοντωτική μέρα, νομίζεις πως το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι να ασχοληθείς με ένα ακόμη πρόβλημα. Ωστόσο θα πρέπει να ξέρεις ότι για πολλούς ανθρώπους η ενασχόληση με τους γρίφους είναι ιδιαίτερα χαλαρωτική.
Η επίλυση ενός γρίφου απαιτεί να εστιάσεις την προσοχή σου αφήνοντας πίσω οποιαδήποτε άλλη σκέψη. Λειτουργούν δηλαδή θετικά και σου δίνουν μια αίσθηση ικανοποίησης με την επίτευξη του στόχου που είναι η επίλυσή τους.

Αναπτύσσουν τη δυνατότητα συγκέντρωσης. 
Η συγκέντρωση είναι πολύ σημαντική καθώς είναι μια ικανότητα που απαιτείται στην καθημερινότητα . Οι γρίφοι συχνά απαιτούν αναλυτική σκέψη με αποτέλεσμα να χρειάζεται πολύ υπομονή και προσοχή. Πρέπει να καταλήξεις σε ένα συμπέρασμα δοκιμάζοντας εναλλακτικούς τρόπους σκέψης , μία πρακτική που δεν τη συναντάμε συχνά στη καθημερινότητά μας

Δοκιμάστε ένα γρίφο και θα ανακαλύψετε την ενέργεια που κρύβει , την ενέργεια που κρύβετε !!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close Bitnami banner
Bitnami