Γυναίκες Επιστήμονες

Γυναίκες Επιστήμονες

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας ας θυμηθούμε μερικές κορυφαίες γυναίκες που άφησαν το σημάδι τους στην επιστήμη και τον κόσμο.

Marie Curie

Η Πολωνή επιστήμονας σπούδασε στη Σορβόννη όπου ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος φυσικής στις αρχές του 1900. Ήταν μια εποχή όπου οι γυναίκες δεν δίδασκαν σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Στη συνέχεια πρωτοστάτησε στην έρευνα για τη ραδιενέργεια. Μαζί με τον σύζυγό της κέρδισε το Νόμπελ στα 1903.

Elizabeth Blackwell

Γεννήθηκε το 1821 και υπήρξε η πρώτη γυναίκα που αποφοίτησε από την ιατρική σχολή των ΗΠΑ (Geneva Medical College της Νέας Υόρκης). Στη συνέχεια παρείχε τις υπηρεσίες της σε φτωχές γυναίκας και ίδρυσε σχολή Ιατρικής για γυναίκες στην Αγγλία.

Jane Goodall

Από τις πιο διάσημες επιστήμονες στην ιστορία η Jane Goodall έγινε γνωστή για τη δουλειά της με χιμπατζήδες και ως υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ζώων. Η Goodall δεν περιορίστηκε στη δουλειά στο εργαστήριο αλλά έζησε στην Τανζανία όπου προσπάθησε να μελετήσει τους χιμπατζήδες στο φυσικό τους περιβάλλον. Δε δίστασε να σκαρφαλώσει σε δέντρα προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους.

Mae C. Jemison

Η Mae C. Jemison είναι η πρώτη Αφροαμερικανή γυναίκα αστροναύτης. Το 1992 αποτέλεσε το πλήρωμα του διαστημόπλοιου Endeavour. Πριν ασχοληθεί με το διάστημα εργαζόταν ως γιατρός και υπηρέτησε με το Ειρηνευτικό Σώμα στη Σιέρρα Λεόνε κα τη Λιβερία.

Rachel Carson

Τη δεκαετία του 1960, η φωνή της ήχησε πάνω από όλες τις άλλες για να γίνει μια από τις κεντρικές φωνές στις ΗΠΑ σε θέματα πολιτικής, κουλτούρας, περιβάλλοντος  και εξωτερικής πολιτικής. Το βιβλίο της «Σιωπηλή Άνοιξη» προειδοποιούσε για τον κίνδυνο από τη χρήση εντομοκτόνων και χημικών για τους ανθρώπους τα φυτά και τα ζώα και αποτέλεσε ορόσημο στην περιβαλλοντική ιστορία του έθνους.

Maria Goeppert Mayer

Γερμανή μετανάστης στις ΗΠΑ, η Maria Goeppert Mayer γεννήθηκε το 1906.Σπούδασε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης. Παρά το γεγονός ότι δεν έβρισκε εργασία σε κανένα πανεπιστήμιο, συνέχισε τις προσπάθειές της. Η μεγαλύτερη συνεισφορά της στη μοντέρνα φυσική είναι η ανακάλυψη του πυρηνικού κέλυφους του ατομικού πυρήνα. Για αυτή την ανακάλυψη κέρδισε το βραβείο Νόμπελ το 1963.

Sara Seager

Την εποχή που οι γυναίκες εκπαιδεύονταν ως επιστήμονες το ηλιακό σύστημα είχε ήδη χαρτογραφηθεί. Ωστόσο η Seager, γεννημένη το 1971, ανακάλυψε 715 πλανήτες με το  Kepler Space Telescope, ένα τηλεσκόπιο που έστειλε η ΝASA στην προσπάθεια να μελετήσει πλανήτες στο ίδιο μέγεθος με τη Γη, σε τροχιά γύρω από άλλα αστέρια. Με αυτό τον τρόπο συνέβαλλε σημαντικά στην κατανόηση του σύμπαντος.

Jane Cooke Wright

Μία από τις πρώτες Αφροαμερικανές γυναίκες γιατρούς, η Jane Cooke Wright, γεννήθηκε το 1919. Υπήρξε ερευνήτρια για τον καρκίνο και εργάστηκε στενά με τον πατέρα της στο Harvard, όπου πειραματίστηκε σε εξειδικευμένες θεραπείες χημειοθεραπείας για καρκινοπαθείς.

Rosalind Franklin

Η Rosalind Franklin, γεννημένη το 1920, υπήρξε Βρεττανή βιοφυσικός γνωστή για την επαναστατική δουλειά της στην ανακάλυψη του DNA, καθώς και στην κατανόηση των ακτίνων X και της μοριακής δομής.

Rita Levi-Montalcini

Η Ιταλή νευρολόγος Rita Levi-Montalcini κέρδισε το βραβείο Nobel το 1986, για την ανακάλυψη του λεγόμενου  «Παράγοντα νευρικής ανάπτυξης». Σύμφωνα με τη New York Times, η εργασία της στην ανάπτυξη των νεύρων οδήγησε σε συμπεράσματα για το πως αυτή η ανάπτυξη μπορεί να πάει στραβά σε ασθένειες όπως η Άνοια και ο Καρκίνος.

Gertrude Elion

Άλλη μια κάτοχος βραβείου Nobel,η Gertrude Elion, γεννήθηκε το 1918. Υπήρξε βιοχημικός και φαρμακολόγος που ανέπτυξε φάρμακα για την καταπολέμηση της λευχαιμίας και την πρόληψη της απόρριψης νεφρικού μοσχεύματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close Bitnami banner
Bitnami