Κοινωνική απομόνωση και οι παρενέργειές της – τρόποι να παραμείνουμε συνδεδεμένοι

Κοινωνική απομόνωση και οι παρενέργειές της – τρόποι να παραμείνουμε συνδεδεμένοι

Προκειμένου να πολεμήσει την εξάπλωση του κορωνοϊού η Αμερικάνικη κυβέρνηση ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν κάτι πολύ δύσκολο: Να κρατήσουν αποστάσεις ο ένας από τον άλλο. Βασική προτεραιότητα δίνεται στην τήρηση των οδηγιών προκειμένου να ελεγχθεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού , η οποία σύμφωνα με τις προβλέψεις προβλέπεται πολύ μεγάλη..Ωστόσο η συμμόρφωση με αυτά τα μέτρα αποδεικνύεται πιο δύσκολη από ότι θα περίμενε κανείς. Σύμφωνα με ψυχολογικούς αναλυτές του Πανεπιστημιακού Κέντρου της Washington, οι κλινικές μελέτες και έρευνες μας βοηθούν να κατανοήσουμε τις παρενέργειες της κοινωνικής απομόνωσης και να ανακαλύψουμε στρατηγικές για την αντιμετώπισή τους.

Ο άνθρωπος είναι από φύση του κοινωνικό ον. Σε περιόδους πανδημίας, το να στερηθούμε τις κάθε είδους κοινωνικές επαφές μπορεί να αποβεί στρεσογόνο. Οι μοναχικοί άνθρωποι έχουν υψηλότερα ποσοστά της ορμόνης κορτιζόλης, που είναι ενδεικτική του στρες, παρουσιάζουν χαμηλότερη ανοσολογική ανταπόκριση. Η αποξένωση μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και άλλες κλινικές καταστάσεις. Για όσο διάστημα  η απομόνωση είναι σε ισχύ, υπάρχουν εναλλακτικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε προκειμένου να μετριάσουμε τα μειονεκτήματά της.

Τώρα είναι η ώρα να επικοινωνήσουμε με τους φίλους και την οικογένειά μας. Έστω κι αν η σωματική επαφή δεν είναι εφικτή, ένα τηλεφώνημα ή μια βιντεοκλήση μπορεί να δείξει στους δικούς μας ανθρώπους ότι είμαστε κοντά τους. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας μπορούμε να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα και να παραμείνουμε κοντά στα αγαπημένα μας πρόσωπα όλο αυτό το διάστημα. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να μετριάσουμε την αίσθηση μοναχικότητας όσων ζουν μόνοι.

Επιπλέον η επικοινωνία μπορεί να καταπολεμήσει τα συμπτώματα άγχους. Μιλώντας για τα συναισθήματά μας νιώθουμε καλύτερα, ή έστω λιγότερο μόνοι. Αυτή η διαδικασία της ανταλλαγής απόψεων και της κατάθεσης συναισθημάτων είναι ένα βασικό βήμα για το χτίσιμο μιας σχέσης εμπιστοσύνης. Η ανθρώπινη επαφή είναι σημαντική. Σε περιόδους όμως όπως αυτή που διανύουμε όπου κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, ας αγκαλιάσουμε τους άλλους μεταφορικά.

Ας είμαστε γενναιόδωροι. Η γενναιοδωρία σε περιόδους κρίσεων δε βοηθά μόνο τον αποδέκτη αλλά πολύ περισσότερο εμάς τους ίδιους. Εάν πρέπει να πάμε στο σουπερμάρκετ, ας ρωτήσουμε εκείνους που δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι εάν χρειάζονται κάτι. Ας βοηθήσουμε τους γύρω μας ακόμα κι αν δεν τους γνωρίζουμε τόσο καλά.

Και πάνω απ’ όλα: να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Ζώντας μέσα στο πρόβλημα συχνά οι άνθρωποι νιώθουν αποκομμένοι και στρεσαρισμένοι. Ας αρπάξουμε την ευκαιρία να καθαρίσουμε το μυαλό μας  και να δούμε πιο καθαρά και γιατί όχι,  πιο αισιόδοξα.

Stay Safe και μην αφήσετε τη σωματική αδράνεια και απομόνωση να γίνει συναισθηματική!! 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close Bitnami banner
Bitnami