Ξύλινα παιχνίδια και τα πλεονεκτήματα τους

Ξύλινα παιχνίδια και τα πλεονεκτήματα τους

Ως γονείς αναγνωρίζουμε πως υπάρχει κάτι το μοναδικά διασκεδαστικό στα ξύλινα παιχνίδια. Στα παιδιά αρέσει η ευπροσάρμοστη και λαμπερή υφή τους, αφού μπορούν να τα περιεργάζονται και να παίζουν για ώρες με αυτά. Μπορεί να είναι απλά όμως είναι πολύπλευρα και την ίδια στιγμή εξαιρετικά ευεργετικά για τη γνωστική, κοινωνική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών. Τα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα των ξύλινων παιχνιδιών επιβεβαιώνονται καθημερινά.

Παρακάτω παραθέτουμε μερικά από αυτά:

Αισθητηριακή ανάπτυξη

Η οργανική εμπειρία αφής της επιφάνειας, του σχήματος του όγκου και βάρους των ξύλινων παιχνιδιών  είναι σημαντικά. Αναπτύσσουν πολύπλοκες νευρολογικές συνδέσεις στο μυαλό των παιδιών, ενισχύοντας τη μνήμη.   Εξερευνώντας τον κόσμο με την αίσθηση της αφής, τα παιδιά αποκτούν ευκολία στην αναγνώριση των βασικών στοιχείων. Μπορούν να ξεχωρίσουν το ζεστό ή το κρύο, το τραχύ ή το λείο, το στεγνό ή το υγρό, το μαλακό ή το άκαμπτο. Το ξύλο θερμαίνεται και συγκρατεί τη θερμότητα, καθώς και μια διακριτική φυσική μυρωδιά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις μυρωδιές καθώς γνωρίζουν ένα αντικείμενο με την μυρωδιά ή με το να το βάλουν στο στόμα τους. Επομένως τα ξύλινα παιχνίδια αποτελούν μια οργανική επέκταση του παιχνιδιού που ικανοποιεί τις αισθήσεις.

Μείωση άγχους

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ξύλινα παιχνίδια αποτελούν μια πιο ήσυχη και ποιοτική επιλογή από οποιοδήποτε άλλο υλικό. Τα πλαστικά παιχνίδια με τα πολύ έντονα χρώματα μπορεί να υπερεξιτάρουν, να προκαλέσουν στρες και να κουράσουν το παιδί σε αντίθεση με τα πιο μινιμαλιστικά, απλά ξύλινα παιχνίδια, που έχουν ως αποτέλεσμα την απορρόφηση του παιδιού σε μια ευφάνταστη ήπια δραστηριότητα.

Προάγουν τη συνεργασία και τις κινητικές δεξιότητες

Τα ξύλινα παιχνίδια ευνοούν τη συνεργασία, την ανταλλαγή ιδεών και το χτίσιμο σχέσεων. Τα παιδιά μαθαίνουν να ακούν, να μοιράζονται και να κατανοούν. Δε χρειάζεται βέβαια να σημειώσουμε ότι ένας ακόμα βασικός λόγος για να επιλέξετε ένα ξύλινο παιχνίδι είναι οι κινητικές δεξιότητες. Ο συντονισμός του μυαλού και ο συγχρονισμός των ματιών με τα χέρια εξασκούν το νευρικό σύστημα και αναπτύσσουν το κομμάτι εκείνο του μυαλού που είναι υπεύθυνο για την επιδεξιότητα και τη συνεργασία. Εν συντομία, ένα παιχνίδι με τουβλάκια προετοιμάζει τα παιδιά για πιο πολύπλοκες δραστηριότητες όπως το κράτημα του μολυβιού και άλλες συντονισμένες κινήσεις.

 

Γνωστική Ανάπτυξη

Τα ξύλινα παιχνίδια υποστηρίζουν τη γνωστική ανάπτυξη του παιδιού με την ενίσχυση της διαδικασίας σκέψης και τη λογική. Κρατώντας και σηκώνοντας, στοιβάζοντας και ισορροπώντας τα ξύλινα τουβλάκια τα παιδιά μαθαίνουν να καταλήγουν σε λογικά συμπεράσματα σχετικά με τα φυσικά χαρακτηριστικά και τους κανόνες της βαρύτητας, της δυναμικής, της γεωμετρίας και του όγκου.

Ασφάλεια

Για τα παιδιά που τείνουν να βάζουν τα πάντα στο στόμα τους δεν υπάρχει ασφαλέστερο υλικό από το ξύλινο παιχνίδι. Είναι οργανικά, μη τοξικά αλλά και πιο ανθεκτικά καθώς έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Σε αντίθεση με τα πλαστικά παιχνίδια που μπορεί να σπάσουν σε μικρά κομμάτια επικίνδυνα για τα παιδιά.

Ανθεκτικά, παραδοσιακά

Τα ξύλινα παιχνίδια αποτελούν παραδοσιακά κομμάτια που περνούν από γενιά σε γενιά. Η κλασσική τους αξία και οι βασικές αρχές μάθησης τα καθιστούν πολύτιμα για τα παιδιά όλων των ηλικιών. Τι καλύτερο από μια μοντέρνα παραλλαγή των κυλίνδρων που στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο όπως το “Raibow Stacker”.

Οικολογικά

Το ξύλο αποτελεί πάντα μια σταθερή οικολογική αξία, καθώς είναι ανακυκλώσιμο και βιοδιασπώμενα. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, 3 μήνες μετά τα Χριστούγεννα το 41% των πλαστικών παιχνιδιών πετιόνται στις χωματερές. Φανταστείτε το ολέθριο αποτέλεσμα όλου αυτού του πλαστικού για το περιβάλλον. Αντίθετα το ξύλο, ακόμα κι αν καταλήξει στα σκουπίδια δεν αποτελεί απειλή για το περιβάλλον και με τον καιρό αποσυντίθεται χωρίς να προκαλεί βλάβη.

Εκπαιδευτικές Αρετές

Σήμερα τα ξύλινα παιχνίδια κατασκευάζονται μετά από έρευνες για τη μαθησιακή ανάπτυξη του παιδιού. Είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους να ανακαλύψουν τα σχήματα, τα μεγέθη, τα χρώματα και τις υφές. Με αυτό τον τρόπο, μέσα από το παιχνίδι εξασκούν την κριτική σκέψη, την οργάνωση, την επίλυση προβλημάτων, τη λήψη αποφάσεων και άλλες δεξιότητες. Πάρτε για παράδειγμα τους γρίφους “Aristotle’s Number Puzzle”  , το “Dragon’s Tail Puzzle”  και  το “Tower of Hanoi”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close Bitnami banner
Bitnami