Παιχνίδια Γρίφοι Τα οφέλη τους στην ανάπτυξη των παιδιών

Τα παιχνίδια γρίφοι και οι σπαζοκεφαλιές είναι μια δημιουργική απασχόληση για όλες τις ηλικίες. Οι γρίφοι που απευθύνονται σε παιδιά είναι λιγότερο σύνθετοι από αυτούς που είναι σχεδιασμένοι για τους ενήλικες. Στοχεύουν στο να τραβήξουν την προσοχή τους γρήγορα, παρέχοντας μια εναλλακτική στο συμβατικό τρόπο μάθησης. Οι γρίφοι και οι σπαζοκεφαλιές βοηθούν στην ενίσχυση των γνωστικών ικανοτήτων των παιδιών. Ταυτόχρονα τα βοηθούν να παραμείνουν συγκεντρωμένα κατά τη διάρκεια επίλυσής τους. Παρακάτω θα βρείτε μερικούς από τους λόγους για τους οποίους τα παιδιά έχουν ανάγκη αυτή την εξάσκηση στην καθημερινή τους ρουτίνα:

Οξύνει τη διαδικασία σκέψης
Ένας γρίφος είναι στην πραγματικότητα ένα πρόβλημα, για τη λύση του οποίου πρέπει να εφαρμοστεί ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης. Πλευρική σκέψη ή επίλυση προβλημάτων με έμμεση ή δημιουργική προσέγγιση συχνά είναι αποτελεσματικοί τρόποι εξεύρεσης λύσεων. Η υιοθέτηση μιας εναλλακτικής μεθόδου επίλυσης προβλημάτων είναι μια σημαντική πρακτική. Η εξάσκηση σε αυτήν θα φανεί πολύ χρήσιμη στα παιδιά στη μετέπειτα ζωή τους.

Εξασκεί το μυαλό
Τα παιχνίδια γρίφοι και οι σπαζοκεφαλιές γυμνάζουν το μυαλό με ένα διαφορετικό τρόπο από το συμβατικό τρόπο μάθησης. Όπως κάθε μυς του σώματος, έτσι και το μυαλό χρειάζεται να είναι σε φόρμα ώστε να διατηρήσει τη δύναμή του. Διατηρώντας ένα μυαλό σε οξύτητα βοηθά τα παιδιά στις σχολικές εργασίες , τη σωματική τους δραστηριότητα αλλά και την ικανότητα προσαρμογής σε κάθε τι καινούριο.

Βελτιώνει τη συγκέντρωση
Η εστίαση σε ένα στόχο είναι κάτι με το οποίο παλεύουν όλα τα μικρά παιδιά λόγω της μικρότερης διάρκειας προσοχής. Με την ενασχόληση με τους γρίφους μαθαίνουν να είναι συγκεντρωμένα σε ένα πρόβλημα έως να βρουν τη λύση. Θα πρέπει βέβαια να επιλέξετε ένα γρίφο κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού καθώς κάτι πολύ απλό εγκαταλείπεται εύκολα ενώ αντίθετα κάτι εξαιρετικά δύσκολο προκαλεί θυμό και απροθυμία στο παιδί να ξαναδοκιμάσει. Ενθαρρύνετε το παιδί να επιμείνει μέχρι να βρει τη λύση στο πρόβλημα.

Τονώνει τη δημιουργικότητα
Όπως ήδη αναφέραμε, οι σπαζοκεφαλιές απαιτούν πλευρική σκέψη και δημιουργικότητα. Η δημιουργικότητα και η φαντασία των παιδιών θα πρέπει να ενθαρρύνεται , καθώς είναι καλό να μάθουν από νωρίς να σκέφτονται πέρα από τα στενά πλαίσια, κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί και σε πολλές άλλες περιοχές μάθησης, όπως η τέχνες ή η συγγραφή αλλά και τα ομαδικά παιχνίδια με φίλους. Η δημιουργική σκέψη μπορεί να φανεί χρήσιμη και σε θέματα με αυστηρούς κανόνες όπως είναι τα μαθηματικά και η φυσική , βοηθώντας τον μαθητή στην καλύτερη κατανόησή τους.

Ενισχύει τη μνήμη
Τα παιχνίδια μνήμης είναι ιδανικά για παιδιά από πολύ μικρή ηλικία, καθώς αποτελούν την αφετηρία εκμάθησης και διατήρησης πληροφοριών.
Με την εξάσκηση στους γρίφους τα παιδιά βελτιώνουν τη μνήμη τους κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί και στο σχολείο, στα διαγωνίσματα και τις εργασίες. Κυρίως όμως , χωρίς να το καταλαβαίνουν γυμνάζουν το μυαλό τους με τον πιο διασκεδαστικό.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Close Bitnami banner
Bitnami