Παιχνίδια φιλικά προς το περιβάλλον

Παιχνίδια φιλικά προς το περιβάλλον

Όταν ακούμε για τη ρύπανση του πλανήτη συνήθως το μυαλό μας πηγαίνει σε πλαστικές συσκευασίες, σακούλες κοκ. Ωστόσο, συναντάμε περισσότερο καθαρό πλαστικό στα παιδικά παιχνίδια. Κι αυτό γιατί διαρκούν λίγο καθώς το παιδί μεγαλώνει.

Τα παιδικά παιχνίδια αποτελούν μια τεράστια παγκόσμια αγορά που εκτιμάται σε 90.4 δις δολλάρια σύμφωνα με έρευνα του 2018.

Αντίκτυπο στο περιβάλλον:

Μελετώντας τους ηλικιακούς κύκλους των παιχνιδιών μπορούμε να προσδιορίσουμε τον αντίκτυπό τους στο περιβάλλον.

Ακόμα μπορούμε να υπολογίσουμε την ενέργεια που καταναλώνεται στη δημιουργία και τη χρήση του κάθε παιχνιδιού κατά τη διάρκεια ζωής του.

Αυτό περιλαμβάνει την εξαγωγή και επεξεργασία των πρώτων υλών, την αποστολή των προϊόντων και τις απαιτήσεις ισχύος όπως είναι οι μπαταρίες. Κυρίως όμως  αφορά στην ενέργεια που χάνεται, ή ανακτάται μέσω της ανακύκλωσης ή της απόρριψης του παιχνιδιού στο τέλος της ζωής του.

Ανακαλύψαμε ότι τα παιχνίδια που διαρκούν περισσότερο, επαναπωλούνται ή χαρίζονται έχουν συνολικά χαμηλότερη ετήσια επιβάρυνση στο περιβάλλον.

H επαναπώληση ενδέχεται να αναιρέσει την κατασκευή και την αγορά νέων παιχνιδιών.

Ποια παιχνίδια όμως είναι κατάλληλα και λιγότερο επιβαρυντικά για τον πλανήτη?

Τα λιγότερο βιώσιμα είναι σίγουρα αυτά που περιλαμβάνουν ηλεκτρονικά.

Αυτά τα παιχνίδια απαιτούν μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας κατά την κατασκευή. Επίσης τα ηλεκτρονικά εμποδίζουν την ικανότητά τους να ανακυκλώνονται. Τέλος, επειδή βασίζονται σε μπαταρίες ,απευθύνονται σε μικρότερες ηλικίες και έχουν μικρή διάρκεια ζωής.

Ορισμένα από αυτά είναι πολύ δύσκολο να καθαριστούν, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να καταλήγουν στα σκουπίδια παρά να χαρίζονται.

 

 

 

Για τα παιδιά μικρής ηλικίας , σύμφωνα με έρευνες σε γονείς και παιδαγωγούς τα καλύτερα παιχνίδια που προτείνονται είναι τα ξύλινα.

Στο εξωτερικό είναι συνηθισμένο το φαινόμενο καταστήματα να πωλούν μεταχειρισμένα παιχνίδια.

Τα ξύλινα παιχνίδια όπως τουβλάκια και πύργοι με δαχτυλίδια συχνά μπορούν να να έχουν δεύτερο ή ακόμα και τρίτο κύκλο ζωής.
Αν πάλι επιθυμείτε να αγοράσετε λούτρινα ή παιχνίδια κατασκευών εξασφαλίστε ότι τα υλικά είναι βιοδιασπώμενα ή επαναχρησιμοποιούμενα.
Προτιμήστε τις πάνινες κούκλες από τις πλαστικές.
Τέλος, πριν προβείτε στην αγορά ενός παιχνιδιού καλό θα είναι να σκεφτείτε αν το παιχνίδι που σας προτείνουν είναι κατάλληλο όχι μόνο για το παιδί αλλά και για το περιβάλλον.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close Bitnami banner
Bitnami