Πως θα γίνουν τα παιδιά μας χαρισματικοί ηγέτες Μέρος Α

Πως θα γίνουν τα παιδιά μας χαρισματικοί ηγέτες Μέρος Α

Εκδόθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2018 από τον Jeff Haden (Ιnfluencer)

Όπως φαίνεται, όλοι οι εξαιρετικά επιτυχημένοι άνθρωποι  και σχεδόν όλοι οι μεγάλοι ηγέτες είναι εξαιρετικά καλοί στο να πείθουν τους άλλους να τους ακολουθούν.

Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που όπως ισχυρίζεται ο Mark Cuban «το να ξέρει κανείς να πουλάει είναι το μοναδικό προσόν που χρειάζεται για να είναι επιτυχημένος».

Ωστόσο είμαι πειστικός δε σημαίνει χειρίζομαι ή πιέζω τους άλλους. Στη θετική της  πλευρά η πειθώ είναι η ικανότητα να περιγράφει κανείς με αποτελεσματικό τρόπο τα πλεονεκτήματα και τη λογική μιας ιδέας ώστε να έρθει σε συμφωνία. Κι αυτό σημαίνει πως όλοι πρέπει να γίνουμε λίγο πιο πειστικοί.

Η τέχνη της πειθούς είναι σημαντική σε κάθε επιχείρηση ή καριέρα – γι αυτό και οι επιτυχημένοι άνθρωποι είναι εξαιρετικοί σε αυτό.

Πως όμως μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας να γίνουν επιτυχημένοι ηγέτες;

1. Μάθε τα να ξεκινάνε από μικρά «επιτεύγματα».

Η έρευνες έχουν δείξει ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας έχει αποτέλεσμα που διαρκεί , έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα.Επομένως θα πρέπει να διδάξουμε τα παιδιά μας να μη βιάζονται να παραθέσουν τα τελικά επιχειρήματά τους, αλλά να ξεκινήσουν με δηλώσεις και προϋποθέσεις με τις οποίες το ακροατήριό τους θα συμφωνήσει. Έτσι θέτουν τις βάσεις για περαιτέρω επιχειρηματολογία.

Όπως ένα σώμα σε κίνηση τείνει να παραμένει ενεργό το ίδιο ισχύει και για ένα μυαλό που συγκατανεύει.

2. Μάθε τα να μη διστάζουν να κρατούν ισχυρή στάση.

Θα έλεγε κανείς πως τα γεγονότα και η λογική κερδίζουν πάντοτε, σωστά; Κι όμως δεν είναι έτσι. Έρευνες που έγιναν έδειξαν ότι οι άνθρωποι προτιμούν την αλαζονεία από την εξειδίκευση. Ίσως γιατί συμπεραίνουν ότι η αυτοπεποίθηση ισούται με την ικανότητα. Ακόμα και οι πιο δύσπιστοι άνθρωποι τείνουν να πείθονται έστω και εν μέρει από έναν ομιλητή που διαθέτει αυτοπεποίθηση. Στην πραγματικότητα προτιμούμε τη συμβουλή από μια σίγουρη πηγή, έστω κι αν διαθέτει φτωχό ιστορικό. Θα πρέπει λοιπόν να διδάξουμε στα παιδιά μας να είναι τολμηρά.

Να πάψουν να λένε «νομίζω» ή «πιστεύω» και να μη προσθέτουν προσδιορισμούς στο λόγο τους. Να μάθουν ότι εαν πιστεύουν ότι κάτι ισχύει να λένε ότι ισχύει. Θα πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να δείχνουν τον ενθουσιασμό αντί για τις απόψεις τους. Με αυτό τον τρόπο θα προσελκύσουν τους άλλους.

3. Μάθε τα να προσαρμόζουν το ρυθμό ομιλίας τους.

Υπάρχει λόγος για το στερεότυπο του γρήγορα ομιλούντα πωλητή. Σε ορισμένες περιπτώσεις το να μιλά κανείς γρήγορα λειτουργεί, ενώ σε άλλες όχι και τόσο.Σύμφωνα με μια μελέτη:

  • Εαν το κοινό σου τείνει να διαφωνήσει μαζί σου, μίλα πιο γρήγορα
  • Εαν τείνει να συμφωνεί μίλα αργά.

Γιατί; Όταν το κοινό διαφωνεί μαζί σου, το να μιλάς γρήγορα τους δίνει λιγότερο χρόνο να σχηματίσουν τυχόν αντιρρήσεις, δίνοντάς σου το πλεονέκτημα να τους πείσεις.

Όταν πάλι το κοινό τείνει να συμφωνεί μαζί σου, το να μιλάς αργά τους δίνει χρόνο να αξιολογήσουν τα επιχειρήματά σου μέσα από τις δικές τους σκέψεις. Ο συνδυνασμός της συλλογιστικής σου και των αρχικών τους προκαταλήψεων είναι πιο πιθανό να τους κάνει να πείσουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους, έστω και εν μέρει.

Εν συντομία: Εαν τα παιδιά σου απευθύνονται σε μια χορωδία, συμβούλεψέ τα να μιλούν αργά, εαν όχι να μιλούν γρήγορα. Αν πάλι το κοινό είναι ουδέτερο ή απαθές, τότε θα πρέπει να μιλήσουν γρήγορα, ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες να τραβήξουν την προσοχή του.

Συνεχίζεται..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close Bitnami banner
Bitnami