Τα Επιτραπέζια παιχνίδια και η επίδρασή τους στην Ανατολίτικη Κουλτούρα

Τα Επιτραπέζια παιχνίδια και η επίδρασή τους στην Ανατολίτικη Κουλτούρα

Ενώ τα board games υπήρχαν στην Ασία πολύ πριν το 400 πΧ, αποτελούσαν κυρίως αντιγραφές των αντίστοιχων παιχνιδιών της Μέσης Ανατολής. Το Liubo ήταν το πρώτο  board game που έσπασε αυτή την παράδοση, ενώ σύντομα το ακολούθησε το παιχνίδι “Go”. Το Liubo έγινε το πρώτο παιχνίδι που δημιουργήθηκε στον Ανατολικό κόσμο.

Το παιχνίδι παιζόταν με δύο παίχτες. Πιστεύεται ότι κάθε παίχτης είχε 6 πιόνια που κινούνταν γύρω από τις άκρες ενός τετράγωνου ταμπλό σε ένα συμμετρικό σχέδιο. Τις κινήσεις καθόριζαν 6 ζάρια.

Το Liubo ήταν εξαιρετικά δημοφιλές κατά τη διάρκεια της δυναστείας του Χαν. Αμέσως μετά γνώρισε παρακμή. Εικάζεται πως κάτι τέτοιο οφείλεται  στην άνοδο του παιχνιδιού “Go”. To Liubo σχεδόν ξεχάστηκε. Η ύπαρξή του έγινε γνωστή τα τελευταία χρόνια μετά από αρχαιολογικές ανασκαφές κατά τις οποίες βρέθηκαν κομμάτια και ταμπλό σε αρχαίους τάφους.

Τα ευρήματα αυτά ανακαλύφθηκαν σε τάφους της δυναστείας Χαν. Τα παιχνίδια κατασκευάζονταν από μια πληθώρα υλικών: Liubo boards and game pieces are often found as grave goods in tombs from the Han Dynasty. The game boards were made from a variety of materials: πέτρινες πλάκες, σκαλιστά ξύλα ή τραπέζια με μεγάλα πόδια που είχαν ενσωματωμένη την επιφάνεια του παιχνιδιού και συνοδεύονται από μπρούτζινα πιόνια.

Το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι το σχέδιο που είναι σκαλισμένο ή ζωγραφισμένο στην επιφάνεια. Σε πολλά από τα παιχνίδια που βρέθηκαν με τις ανασκαφές μόνο μερικά κομμάτια διασώθηκαν, καθώς μερικά μέρη ήταν κατασκευασμένα από οργανικά υλικά όπως ξύλο που σάπισαν. Ωστόσο το 1973 βρέθηκε ένα σετ το οποίο ήταν ολόκληρο και καλά διατηρημένο.

Όπως τα περισσότερα αρχαία board games, δεν υπάρχουν πλήρεις κανόνες. Ωστόσο υπάρχει μια περίληψη των κανόνων που θεωρείτο ότι ίσχυαν:
Δύο παίχτες κάθονται αντικρυστά  απέναντι από το ταμπλό το οποίο είναι χωρισμένο σε 12 μονοπάτια, με δύο σημεία τερματισμού και μια περιοχή που ονομάζεται «νερό» στη μέση. 12 πιόνια χρησιμοποιούνται, τα οποία σύμφωνα με τους αρχαίους κανόνες είναι μισά μαύρα και μισά λευκά. Υπάρχουν ακόμα δύο κομμάτια που ονομάζονται «ψάρια» και τοποθετούνται στο νερό. Mια πέτρα χρησιμοποιείται ως ζάρι. Οι δύο παίχτες ρίχνουν το ζάρι με τη σειρά και κινούν τα πιόνια. Όταν ένα πιόνι τοποθετηθεί σε μια συγκεκριμένη θέση μεταφέρεται στο σημείο τερματισμού και ονομάζεται «κουκουβάγια».
Από εκεί μπορεί να μπει στο νερό και φάει ένα ψάρι , κάτι που ονομάζεται «τραβώ το ψάρι».

Κάθε φορά που ένας παίχτης τραβά ένα ψάρι παίρνει δύο κέρματα. Αν τραβήξει δύο ψάρια συνεχόμενα παίρνει άλλα τρία για το δεύτερο ψάρι.  Το παιχνίδι τελειώνει όταν ένας παίκτης κερδίσει 6 κέρματα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close Bitnami banner
Bitnami