Τα λούτρινα ζωάκια και η προέλευσή τους

Τα μαλακά ζωάκια γνωστά σε εμάς και ως «λούτρινα» αποτελούν αχώριστο σύντροφο της παιδικής ηλικίας εδώ για χιλιάδες χρόνια.Στην πραγματικότητα θα δυσκολευτείτε να βρείτε κάποιον που να μην είχε ως παιδί ένα αγαπημένο ζωάκι αγκαλιάς. Υπάρχουν διάφορες καταγραφές σχετικά με την προέλευση των παιχνιδιών αυτών.

Πολλά χρόνια πριν, στην Αρχαία Ρώμη τα παιδιά των πλούσιων οικογενειών διέθεταν πολλά ζωάκια σκαλισμένα σε ξύλο με τα οποία έπαιζαν. Οι φτωχότερες οικογένειες, δεν είχαν πρόσβαση σε ξύλο οπότε κατασκεύαζαν παρόμοια ζωάκια από άχυρο και κουρέλια. Το ίδιο και τα παιδιά στην Αρχαία Αίγυπτο, που έπαιζαν με κούκλες από κουρέλια, μαλλία ή βαμβάκι. Με το πέρασμα των χρόνων, η πιο μοντέρνα εκδοχή του παιχνιδιού αυτού έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στα ράφια των καταστημάτων τη δεκαετία του 1880.

 

Η  Margarete Steiff κατασκεύασε ένα γεμιστό ελεφαντάκι αντιγράφοντας το σχέδιο ενός περιοδικού. Πούλησε μερικά τέτοια σχέδια ως μαξιλάρια, ωστόσο τα παιδιά ξεκίνησαν να παίζουν με αυτά αντί να τα έχουν ως διακοσμητικά. Έτσι ξεκίνησε την εταιρεία Steiff και διεύρυνε τη γκάμα περιλαμβάνοντας κι άλλα ζώα όπως γάτες, γουρούνια και σκύλους. Τα αρκουδάκια δεν έκαναν την εμφάνισή τους παρά αργότερα, στα 1902, όταν χάρις στον Teddy Roosevelt, ένα λούτρινο αρκουδάκι κατασκευάστηκε προς τιμήν του όταν έλαβε μέρος σε μια έκθεση κυνηγιού.

Μέσα στα επόμενα χρόνια, τα λούτρινα ζωάκια γνώρισαν τεράστια επιτυχία και έγιναν το πιο δημοφιλές και συνηθισμένο παιδικό παιχνίδι.Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα κατασκευής των παιχνιδιών αυτών, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές και πιστοποιήσεις, ώστε να είναι απολύτως ασφαλή για τα παιδιά. Πολλά από τα ζωάκια αυτά είναι κατασκευασμένα από οργανικά υλικά , φιλικά προς το περιβάλλον και είναι κατάλληλα ακόμα και για βρέφη.

Δεν έχετε λοιπόν παρά να επιλέξετε το δικό σας ζωάκι που θα γίνει ο παντοτινός φίλος των παιδιών σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close Bitnami banner
Bitnami