Puzzles : 8 Λόγοι για την ενασχόληση με αυτά.

Πολλοί επιστήμονες και ειδικοί έχουν ασχοληθεί κατά καιρούς με τα πλεονεκτήματα των puzzle. Αυτοί είναι 8 λόγοι για τους οποίους θα πρέπει τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας να ασχοληθείτε με τα puzzles:

8.  Αποτελούν πολύτιμα εκπαιδευτικά εργαλεία :

Τα puzzle που παριστάνουν χάρτες, ζώα, αριθμούς ή γράμματα αποτελούν ένα μοναδικό τρόπο διέγερσης του ενδιαφέροντος των παιδιών πάνω σε διαφορετικά θέματα. Τα παιδιά συνήθως αγαπούν ιδιαίτερα τα ζώα, επομένως μια καλή ιδέα θα ήταν να επιλέξετε ένα τέτοιο puzzle. Επίσης τα puzzle είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να αναπτύξουν τις γνωστικές, οπτικές και κοινωνικές δεξιότητές τους.

7. Απίθανος τρόπος να περάσουν την ώρα :

Η λύση των παιχνιδιών puzzle είναι μια υγιής μορφή διασκέδασης για μεγάλους και παιδιά. Εκτός από τα προφανή οφέλη για τον εγκέφαλο, τα παιχνίδια αυτά είναι ενδιαφέροντα και σε κρατούν σε εγρήγορση για ώρες, Από τη μια αυτή η δραστηριότητα ενεργοποιεί πολλές λειτουργίες του εγκεφάλου , ενώ από την άλλη βοηθά το μυαλό να χαλαρώσει αποσπώντας την προσοχή του από τις αιτίες άγχους. Η λύση των puzzle βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τις λεπτές κινητικές δεξιότητες, το συντονισμό χεριού ματιού και την αναγνώριση σχημάτων.

6. Παραγωγή ντοπαμίνης :

Σύμφωνα με ειδικούς, το ανθρώπινο μυαλό ενεργοποιεί ορισμένους νευροδιαβιβαστές που βοηθούν πολλαπλά στην ανταπόκριση με τη διανοητική λειτουργία. Αυτό αφορά και το νευρικό σύστημα αλλά και το συντονισμό του σώματος στην εκτέλεση ορισμένων λειτουργιών. Τα puzzle ενισχύουν σημαντικά το μυαλό στην παραγωγή ντοπαμίνης. Αυτός ο νευροδιαβιβαστής βοηθά στη βελτίωση των κινητικών δεξιοτήτων, αυξάνει τη δύναμη συγκέντρωσης, την αυτοπεποίθηση και τη συγκέντρωση. Η λύση των puzzle, παρέχει στο μυαλό την κατάλληλη χημεία που μπορεί να φανεί χρήσιμη σε διάφορες πτυχές της ζωής. Υπάρχουν παιχνίδια τα οποία είμναι ταυτόχρονα και γρίφοι και διεγείρουν τη δημιουργικότητα των παιδιών όπως τα “puzzling obscurities” αλλά και το “great minds Set of 5”

5. Λύνοντας puzzle τα παιδιά αποκτούν υπομονή :

Η λύση των puzzle αποτελεί πρόκληση και κάτι τέτοιο απαιτεί υπομονή και χρόνο. Η υπομονή είναι ένα προσόν που μπορεί να κατακτηθεί και να βελτιωθεί. Μαθαίνοντας να δουλεύουν κομμάτι κομμάτι, τα παιδιά αναπτύσσουν αυτή τη δεξιότητα. Ξεκινήστε τα από μικρά! Με αυτό τον τρόπο θα μάθουν να μην τα παρατούν εύκολα, αλλά  να επιμένουν μέχρι να επιτύχουν το στόχο τους. Ε΄δω ανήκει η επόμενη ημέρα των puzzles τα οποία είναι κατασκευές DIY όπως  το “miniature ice miller’s gardern” αλλά και συνδυασμός puzzle και μουσικής όπως τα μουσικά κουτιά “happy birthday”,  “moving flavor” και “fishing kitty”

4. Διαλογισμός  :

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε τις κατευναστικές ιδιότητες που έχουν τα puzzles. Πρόσφατες έρευνες αναδεικνύουν ότι η παρατήρηση και μόνο των κομματιών ενός puzzle και η μελέτη των πιθανών λύσεων επιτρέπει στο μυαλό να χαλαρώσει και να περάσει σε μια ήπια κατάσταση διαλογισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επίτευξη ηρεμίας και μιας καλύτερης διαχείρισης του άγχους που βοηθά στην αύξηση της παραγωγικότητας. Η καλύτερη νοοτροπία πάλι βοηθά στη βελτίωση της αυτοπεποίθησης.

3. Ενίσχυση μνήμης:

Μια από τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν μεγάλοι και παιδιά στην επίλυση puzzle,  είναι να διατηρήσουν στη μνήμη τους τα διαφορετικά κομμάτια που μπορεί να ταιριάζουν. Η διεργασία αυτή ενισχύει τη μνήμη αλλά βοηθά και τη συγκέντρωσh. Μέσα από το παιχνίδι ενισχύονται οι ήδη υπάρχουσες διασυνδέσεις ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα, αυξάνοντας την ταχύτητα και τη διαδικασία σκέψης. Αποτελεί ακόμα επιβεβαιωμένο γεγονός ότι τα puzzles είναι ωφέλιμα για κάθε ηλικία, καθώς τα παιδιά διαθέτουν εξαιρετικά εύπλαστο μυαλό ενώ οι ενήλικες και οι ηλικιωμένοι ωφελούνται από την ανάκτηση μνήμης των σχημάτων και χρωμάτων καθώς και την ανάπλαση της ευρύτερης εικόνας με τον καθορισμό των κομματιών εκείνων που ταιριάζουν μεταξύ τους.

Τα νέα puzzle ανακάλυψης στα οποία αφού ολοκληρώσεις το puzzle πρέπει να εντοπίσεις τα αντικείμενα που βρίσκονται στο πλαίσιο περιμετρικά του puzzle .

2. Εφευρετικότητα:

Τα puzzles ενηλίκων συνδυάζουν τη δημιουργικότητα με την εμπειρική επίλυση, μια διαδικασία που οδηγεί στην καινοτόμο και αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων.

1.Τα puzzles βοηθούν στην άσκηση και των δύο πλευρών του εγκεφάλου:

Όπως προαναφέραμε, το ανθρώπινο μυαλό αποτελείται από δύο ημισφαίρια –αριστερό και δεξί- κάθε ένα από τα οποία έχει τη δική του σειρά λειτουργιών.

Το αριστερό ημισφαίριο σκέφτεται λογικά και ακολουθεί μια αλληλουχία ενώ το δεξί είναι δημιουργικό, διαισθητικό και συναισθηματικό. Στο σχηματισμό ενός puzzle, επιστρατεύεις και τις δύο δυνατότητες καθώς χρησιμοποιείς και τα δύο ημισφαίρια. Με αυτόν τον τρόπο η διανοητική λειτουργία ενισχύεται και γίνεται πιο αποτελεσματική. Έρευνες έχουν δείξει ότι κατά την ενασχόληση με τα  jigsaw puzzles, υπάρχει συνεχόμενη διανοητική δραστηριότητα στην οποία εμπλέκονται  όλα τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Εάν διαβάσατε τα παραπάνω προσεχτικά θα έχετε καταλάβει τα τεράστια οφέλη της καθημερινής ενασχόλησης με τα puzzles για εσάς και τα παιδιά σας. Επομένως, μη χάνετε χρόνο! Ξεκινήστε σήμερα κιόλας μαζί με την οικογένειά σας να εκπαιδεύεται το μυαλό σας με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close Bitnami banner
Bitnami