Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας την πλοήγηση, συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 29,00€ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μινιατούρες: Γιατί τις αγαπάμε σύμφωνα με την επιστήμη

από steam 21/10/2020 0 Σχόλια

Η αίσθηση ότι κάτι είναι χαριτωμένο είναι δύσκολο να εξηγηθεί, ιδιαίτερα από επιστημονική σκοπιά. Ενώ περισσότερες από 1000 έρευνες έχουν διεξαχθεί για συναισθήματα όπως ο φόβος, λιγότερες από 10 επικεντρώνονται σε αυτό που ονομάζουμε «χαριτωμένο» , παρά την επικράτηση της έννοιας στο marketing, τη μόδα και το design.

Ωστόσο ένα είναι σίγουρο: η έννοια του χαριτωμένου συνδέεται με το μέγεθος, καθώς τα μικρά πράγματα είναι πολύ πιο πιθανό να θεωρηθούν χαριτωμένα από τα μεγάλα. Αυτός είναι και ο λόγος που μας ελκύουν μικροσκοπικά αντικείμενα όπως μινιατούρες, κουκλόσπιτα ή μικρές φιγούρες.

 

1. ‘Εχουμε έμφυτη την τάση της ανατροφής 

 

Στα 1943 ο Nobel Laureate Konrad Lorenz, ένας από τους ιδρυτές της συμπεριφοράς των ζώων, κατέληξε ότι χαρακτηριστικά όπως ένα στρογγυλεμένο κεφάλι,μικρό μέγεθος, μεγάλα μάτια, όπως είναι τα χαρακτηριστικά των μικρών ζώων προάγουν τη γονεϊκή φροντίδα. Αυτή η αντίδραση χρησιμεύει στην ενίσχυση της επιβίωσης των απογόνων και  έχει χαρακτηριστεί ως θεμελιώδης λειτουργία της ανθρώπινης κοινωνικής γνώσης.

Πρόσφατες έρευνες συνδέουν την έννοια του χαριτωμένου με ακουστικά ερεθίσματα και στοιχεία όσφρησης όπως είναι το γέλιο και η μυρωδιά ενός μωρού. Τα στοιχεία αυτά προκαλούν στοργή και φροντίδα.

Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι πως σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες όχι μόνο βρίσκουμε τα μικρά πράγματα χαριτωμένα αλλά τα νομίζουμε μικρότερα από το κανονικό τους μέγεθος. Για παράδειγμα οι μητέρες θεωρούν τα μικρότερα παιδιά τους πιο μικρά από την πραγματικότητα , κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση μεγαλύτερης φροντίδας στο τελευταίο παιδί.

 

2. Τα μικρά πράγματα απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή

 

Όταν κάτι είναι όμορφο και χαριτωμένο, μας προκαλεί να το χειριστούμε με μεγαλύτερη προσοχή και να το προστατεύσουμε. Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο 2009, επιστήμονες δήλωσαν ότι οι συμμετέχοντες που παρακολούθησαν εικόνες από σκυλάκια και γατάκια είχαν καλύτερα αποτελέσματα στο παιδικό παιχνίδι  «Operation» από εκείνους που δεν το έκαναν. Επόμενη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Hiroshima στην Ιαπωνία κατέληξε ότι το χαριτωμένο βελτιώνει την απόδοσή μας σε περιπτώσεις που πρέπει να είμαστε προσεκτικοί: Μικροσκοπικά έπιπλα και άλλες συλλεκτικές μινιατούρες μπορεί να μας φαίνονται όμορφα επειδή γνωρίζουμε πως μπορεί να σπάσουν αν δεν τα χειριστούμε προσεκτικά.

 

3. Τα μικρά πράγματα δεν αποτελούν κίνδυνο

 

Το χαριτωμένο των βρεφών έχει συνδεθεί με την αίσθηση του αβοήθητου. Τα μικρά πράγματα, λόγω του μεγέθους τους τείνουν να είναι ακίνδυνα. Ένας βασικός παράγοντας που αγαπάμε τα μικρά και λεπτεπίλεπτα πράγματα είναι η έλλειψη της αίσθησης οποιασδήποτε απειλής.

 

 

 

 

4. Αγαπάμε τα παιχνίδια, ανεξαρτήτως ηλικίας

 

Η ομορφιά επεκτείνεται και σε άψυχα αντικείμενα όπως κούκλες και άλλα παιχνίδια. Τα λούτρινα αρκουδάκια με το πέρασμα των χρόνων έγιναν όλο και πιο χαριτωμένα και πιο κοντά στα ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Το ίδιο και οι μινιατούρες που έχουν συνδεθεί με το παιχνίδι. Καθώς τα μικρά παιδιά είναι χαριτωμένα, το ίδιο πρέπει να είναι και τα παιχνίδια τους. Αλλά και μεγάλα πράγματα μπορεί να είναι το ίδιο δελεαστικά, όπως για παράδειγμα ένας μεγάλος αρκούδος που μπορεί να φαίνεται πιο γλυκός από ένα μικρό.

 

5. Θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο

 

Τα κουκλόσπιτα και οι μινιατούρες επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες τους να δραπετεύουν από την καθημερινότητα σε κόσμους στους οποίους έχουν τον απόλυτο έλεγχο. Η διάσημη ψυχολόγος Dr Ruth χρησιμοποιούσε ένα κουκλόσπιτο ως μέσο ψυχοθεραπείας για να βοηθήσει τα παιδιά να αντιμετωπίσουν διάφορα θέματα. Όπως αναφέρει ο JR Thorpe,το κουκλόσπιτο αποδείχθηκε στην πράξη ωφέλιμο και για την ίδια καθώς αντιπροσώπευε το καταφύγιο που εκείνη ως παιδί είχε στερηθεί καθώς προσπαθούσε να διαφύγει τη σύλληψη από τους Ναζί.

 

6. Περιλαμβάνουν πολύπλοκες λεπτομέρειες που ιντριγκάρουν το μυαλό

 

Οι μινιατούρες είναι συμπαγείς. Αποτελούνται από πολύπλοκα οπτικά στοιχεία μέσα σε πολύ λίγο χώρο. Η πληθώρα αυτή  των χαρακτηριστικών τις κάνει εξαιρετικά ελκυστικές. Σύμφωνα πάντα με έρευνες, μια σκηνή ή ένα αντικείμενο που περιέχει πολλές πληροφορίες τραβάει περισσότερο το μάτι ή το άγγιγμα. Μέρος της έλξης μας προς τις μινιατούρες είναι ότι  παρέχουν στο μυαλό μεγάλες δόσεις από ερεθίσματα.

 

Αφήστε σχόλιο