Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας την πλοήγηση, συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Από το STEM στο STEAM

από steam 16/09/2018 0 Σχόλια

Η τάση της μετάβασης από το STEM στο STEAM  έχει αναπτυχθεί εδώ και λίγα χρόνια. Τελευταία η τάση αυτή είναι πιο έντονη  προάγοντας  ένα πιο ολοκληρωμένο μοντέλο ενεργειών που απαιτούνται για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της οικονομίας του 21ου αιώνα. Το STEM από μόνο του  περιλαμβάνει  αρκετά βασικά συστατικά που πολλοί εργοδότες, εκπαιδευτές και γονείς αναγνωρίζουν ως απαραίτητα για τα παιδιά μας προκειμένου να θριαμβεύσουν στο παρόν και το γρήγορα αναπτυσσόμενο μέλλον. Είναι όμως αρκετά;

 

To STEAM είναι μια εκπαιδευτική προσέγγιση στη μάθηση που χρησιμοποιεί την Επιστήμη, την Τεχνολογία, τη Μηχανική, τις Τέχνες και τα Μαθηματικά ως σημεία πρόσβασης για να καθοδηγήσει την έρευνα το διάλογο και την κριτική σκέψη των μαθητών. Το αποτέλεσμα είναι μαθητές που παίρνουν στοχευμένα ρίσκα μέσα από βιωματική γνώση, επιμένουν στην επίλυση προβλημάτων, υποστηρίζουν τη συνεργασία και εργάζονται με δημιουργικές διαδικασίες. Με άλλα λόγια είναι οι καινοτόμοι, ηγέτες και γνώστες του 21ου αιώνα.

 

Πολλά έχουν ειπωθεί για την ανάγκη περισσότερων προγραμμάτων STEM στα σχολεία. Η λογική είναι απλή : η μελλοντική οικονομική ευημερία στηρίζεται σε ένα εργατικό δυναμικό εκπαιδευμένο σε ανερχόμενες αγορές εργασίας όπως η Επιστήμη, η Τεχνολογία, η Μηχανική και τα Μαθηματικά. Επομένως παρατηρείται μια αυξημένη επένδυση στην προώθηση των STEM στα σχολεία κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό.

 

Οι μαθητές στα προγράμματα STEM μπορεί να έχουν περισσότερες ευκαιρίες εμπειρικής μάθησης αλλά περιορίζονται στις 4 παραπάνω κατηγορίες. Η οικονομία μας απαιτεί πολύ περισσότερα από την κατανόηση των πεδίων αυτών. Απαιτεί εφαρμογή, δημιουργία και ευφυία. Με το STEAM αναδεικνύονται τα οφέλη του STEM και ολοκληρώνεται το πακέτο με την ενσωμάτωση αυτών των αρχών μέσω της Τέχνης. Το STEAM φέρνει το STEM στο επόμενο επίπεδο: επιτρέπει στους μαθητές να συνδυάσουν τη γνώση αυτών των σημαντικών περιοχών με καλλιτεχνικές πρακτικές και στοιχεία, αρχές σχεδίασης και πρότυπα ώστε να έχουν  στη διαθεσή τους μία πιο ολόκληρωμένη  γκάμα της γνώσης. Το STEAM αφαιρεί τους περιορισμούς και τους κανόνες και τους αντικαθιστά με κριτική και περιέργεια.

 

Η ενσωμάτωση της Τέχνης στο STEAM δαμορφώνει έναν ελκυστικό πόλο μάθησης  για τους μικρούς μας φίλους και εμείς με τη σειρά μας επιλέξαμε για εσάς τα best sellers της κατηγορίας Art.  

Αφήστε σχόλιο