Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας την πλοήγηση, συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Λύνοντας Puzzle, και σταυρόλεξα μπορούμε να αποτρέψουμε το Alzheimer

από steam 18/09/2018 0 Σχόλια

21 Σεπτεμβρίου : Παγκόσμια ημέρα Alzheimer. 

 

Σύμφωνα με ψυχολόγους η ενασχόληση με δραστηριότητες που διεγείρουν το μυαλό μπορεί να αποτελέσει όχι μόνο διασκέδαση αλλά και να απομακρύνει τον κίνδυνο του Alzheimer.


Ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που ασχολούνται με δραστηριότητες όπως τα σταυρόλεξα, η ντάμα ή και τα puzzle έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την ασθένεια σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε η Stephanie Schultz, BS, του Wisconsin Alzheimer's Disease Research Center στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin στο Madison.Όπως αναφέρει «το μέγεθος των δομών του εγκεφάλου διέφερε σημαντικά ανάμεσα σε εκείνους που ασχολούνταν τακτικά με γνωστικές δραστηριότητες σε σχέση με όσους δεν το έκαναν». Η μελέτη της παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο για το Alzheimer που έγινε στην Κοπενχάγη.

 

 

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι για κάποια άτομα οι δραστηριότητες που διεγείρουν την εγκεφαλική λειτουργία, όπως είναι τα puzzle και τα παιχνίδια με κάρτες μπορεί να αποτελέσουν μια χρήσιμη οδό για τη διατήρηση των γνωστικών 
λειτουργιών του εγκεφάλου που πλήττονται από τη νόσο του Alzheimer», αναφέρει η Schultz.

 


Άνθρωποι που αρέσκονται σε γνωστικές δραστηριότητες έχουν μεγαλύτερο όγκο σε περιοχές κλειδιά του μυαλού που μπορούν να αποτελέσουν ασπίδα ενάντια στην αρρώστια και τα αποτελέσματά της. Επιπλέον η Schultz αναφέρει ότι τα άτομα που ασχολούνται με δραστηριότητες του μυαλού, σκόραραν υψηλότερα στη λεκτική μάθηση, την ταχύτητα μνήμης και την ευελιξία σε αντίστοιχα τεστ γνωστικών λειτουργιών.

 

«Ο προσδιορισμός των παραγόντων που αυξάνουν ή μειώνουν τον κίνδυνο του Alzheimer και των συναφών νόσων είναι ένα σημαντικό όπλο στη μάχη με τη σύγχρονη αυτή επιδημία», δήλωσε η Heather Snyder, διευθύντρια ιατρικών και επιστημονικών επιχειρήσεων της ένωσης για το Alzheimer. «Τώρα έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα  για μείωση των κινδύνων, μέσα από αλλαγές συμπεριφοράς και άλλους παράγοντες υγείας. Μαθαίνουμε ότι ο κίνδυνος του Alzheimer και οι παράγοντες που θα τον εμποδίσουν μπορεί να αλλάξουν κατά τη διάρκεια της ζωής μας».

 

Για την έρευνά της η Schultz και οι συνεργάτες της επικεντρώθηκαν σε ένα τομέα της κλίμακας Γνωστικής Δραστηριότητας, τις δραστηριότητες που διεγείρουν το μυαλό και σύγκριναν τον όγκο του εγκεφάλου με απεικόνιση μαγνητικού τομογράφου ώστε να καθορίσουν το σχετικό μέγεθος των εγκεφαλικών δομών.Κατέγραψαν 329 άτομα από τα αρχεία του Ουισκόνσιν για την πρόληψη του Alzheimer. Το 69% περίπου ήταν γυναίκες και η μέση ηλικία τα 60 έτη. Ο μέσος όρος εκπαίδευσης των συμμετεχόντων ήταν τα 16 έτη. Περίπου το 40% του δείγματος βρέθηκε θετικό στο γονίδιο APOE4, παράγοντα που αυξάνει τον κίδυνο εμφάνισης της νόσου. Το  73,6%  των ατόμων είχε ιστορικό της νόσου, κάτι που αποτελεί επιπλέον παράγοντα για την εμφάνιση του Alzheimer.

Οι ενήλικες που διαγνώστηκαν υψηλού κινδύνου, χρησιμοποίησαν την κλίμακα Γνωστικής δραστηριότητας, υποβλήθηκαν σε απεικόνιση εγκεφάλου MRI και ολοκλήρωσαν μια σειρά νευρογνωστικών εξετάσεων. Η Schultz σημείωσε πως , όπως και οι προηγούμενες μελέτες είχαν υποδείξει, η ενασχόληση με πνευματικές δραστηριότητες που ενθαρρύνουν τη σκέψη με νέες ιδέες  και εμπειρίες μπορούν να συντηρήσουν την υγεία του μυαλού με το πέρασμα των χρόνων και να μειώσουν τον κίνδυνο διανοητικής βλάβης ή άνοιας. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από  το Διεθνές Ινστιτούτο Υγείας και την ‘Ενωση για το Alzheimer

 

Πηγή : psychiatryadvisor

 

Σχετικά Προιόντα : Puzzle , STEAM toys/ Maths 

Ετικέτες: steam toys puzzles alzheimer dementia

Αφήστε σχόλιο