Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας την πλοήγηση, συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Το Σκάκι και η Ιστορία του

από steam 13/10/2018 0 Σχόλια

Τα παιχνίδια Tafl και η γέννηση του σκακιού: (400 μΧ)

Τα παιχνίδια Tafl ανήκουν στην οικογένεια των αρχαίων Γερμανικών και Κέλτικων παιχνιδιών στρατηγικής και αποτελούνται από ένα ταμπλό με τετράγωνα και δύο στρατούς με άνισο αριθμό

                                                                                                                                                                    

Παρότι το μέγεθος και ο αριθμός των κομματιών διαφέρει, όλα περιλάμβαναν  τη χαρακτηριστική αναλογία 2 προς ένα, με την πλευρά που υστερούσε αριθμητικά να ξεκινά από το κέντρο.                       

Σκοπός του βασιλιά ήταν να ξεφύγει από την περιφέρεια ή τις γωνίες της επιφάνειας, ενώ ο στρατός που υπερτερούσε αριθμητικά προσπαθούσε να τους αιχμαλωτίσει. Η πλευρά που επιτίθεται έχει ένα φυσικό πλειονέκτημα στην αρχή του παιχνιδιού. Θεωρείται ότι το παιχνίδι ήταν εμπνευσμένο από τις επιτυχίες των επιδρομών των Vikings.

Το Tafl διαδόθηκε στα μέρη που ταξίδεψαν οι Vikings, όπως η Ισλανδία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιρλανδία και η Λαπωνία.  Πολλές παραλλαγές του παίζονταν σε όλη τη Βόρεια Ευρώπη.

 Πιστεύεται ότι το Tafl έδωσε τη θέση του σε μια παραλλαγή που ονομάστηκε Chaturanga.

Πρόκειται για ένα αρχαίο Ινδικό παιχνίδι στραγητικής που αναπτύχθηκε στην αυτοκρατορία Gupta της Ινδίας γύρω στον 6ο αιώνα μΧ.  O πρόδρομος αυτός του σκακιού πήρε την ονομασία του από τις τέσσερις μεραρχίες: του ιππικού, του στρατού, της ελέφαντας και της αμαξοστοιχίας, ενώ αντιπροσωπευόταν από τα πιόνια που θα εξελίσσονταν μετέπειτα σε αυτά του ιππότη, του επίσκοπου και του πύργου.

Τον 7ο αιώνα υιοθετήθηκε με την ονομασία shatranj στην Περσία όπου οι κανόνες αναπτύχθηκαν περαιτέρω και αποτέλεσε τη μορφή του σκακιού που ήρθε στη μεσαιωνική Ευρώπη.

Το Chaturanga περιλάμβανε ένα ταμπλό χωρίς τετράγωνα, διαστάσεων 8×8, που ονομαζόταν Ashtāpada.Το ταμπλό έφερε ορισμένες φορές ειδικά σύμβολα η σημασία των οποίων μας είναι άγνωστη σήμερα.

Αμέσως μετά το παιχνίδι διαδέχτηκε η ευρωπαϊκή του παραλλαγή, το σκάκι το οποίο παιζόταν στο ίδιο ταμπλό. Η αρχαιότερη ένδειξη του σκακιού βρέθηκε στην Περσία γύρω στα 600 Μχ.Πιστεύεται ότι οι Μουσουλμάνοι έμποροι που έφτασαν στα Ευρωπαϊκά λιμάνια έφεραν το σκάκι.

Το παιχνίδι έφτασε στη Δυτική Ευρώπη και τη Ρωσία μέσω τουλάχιστων 3 διαδρομών, η παλαιότερη των οποίων χρονολογείται τον 9ο αιώνα. Μέχρι το έτος 1000 είχε διαδοθεί σε όλη την Ευρώπη. Το 10ο αιώνα οι Μαυριτανοί το παρουσίασαν στην Ιβηρική χερσόνησο, όπως περιγράφεται σε ένα πολύ σημαντικό έγγραφο του 13ου αιώνα, “Libro de los Juegos” το Βιβλίο των Παιχνιδιών,  που αναφέρει εκτός από το σκάκι, το τάβλι και τα ζάρια.

Γύρω στο 1200, οι κανόνες του Shatranj (η Περσική εκδοχή του σκακιού) άρχισαν να διαμορφώνονται στη Νότια Ευρώπη και γύρω στα 1475, αρκετές βασικές αλλαγές έγιναν στο παιχνίδι δημιουργώντας τη σημερινή του μορφή. Οι μοντέρνοι αυτοί κανόνες για τις βασικές κινήσεις προέρχονταν από την Ιταλία και την Ισπανία. Τα πιόνια μπορούσαν να έχουν την επιλογή να προχωρήσουν δύο τετράγωνα στην πρώτη τους κίνηση, ενώ η βασίλισσα και οι αξιωματικοί απέκτησαν νέες δυνατότητες. Η βασίλισσα αντικατέστησε το παλαιότερο πιόνι του βεζύρη  και κατά τον 15ο αιώνα είχε γίνει το πιο ισχυρό πιόνι.Το σκάκι έχει στην ουσία δύο εκδοχές. Υπάρχει η αυθεντική Ινδο-Αραβική εκδοχή και η μοντέρνα που συνήθως φέρει την ονομασία «διεθνές σκάκι».

Η μετάβαση από την αρχαία στη μοντέρνα εκδοχή πιστεύεται πως έγινε κατά την αλλαγή από το Μεσαίωνα στα νεώτερα χρόνια στην Ευρώπη του τέλους του 15ου αιώνα. Στην πραγματικότητα το σκάκι υπήρξε ένα από τα πρώτα θέματα που χρησιμοποιήθηκαν στην καινούρια τεχνολογία της εκτύπωσης.

Οι κανόνες αυτοί γρήγορα διαδόθηκαν σε όλη τη Δυτική Ευρώπη. Οι κανόνες σχετικά με το αδιέξοδο ολοκληρώθηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα και το αποτέλεσμα είναι αυτό που καθιέρωσε το σημερινό σκάκι. Κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης το σκάκι εθεωρείτο μέσο αυτοβελτίωσης.

 

Ο Benjamin Franklin δημοσίευσε στα 1750 ένα άρθρο με τίτλο «Η Ηθική του Σκακιού», όπου αναφέρει:«Το σκάκι ως παιχνίδι δεν αποτελεί απλώς μια διασκέδαση για να περνάει η ώρα. Ορισμένες πολύτιμες ιδιότητες του μυαλού, χρήσιμες στη διάρκεια ζωής του ανθρώπου, αποκτούνται και ενδυναμώνονται μέσω του παιχνιδιού, με αποτέλεσμα να γίνουν συνήθεια. Η ζωή είναι μια μορφή σκακιού στην οποία έχουμε συχνά οφέλη αλλά και αντιπάλους  ή ανταγωνιστές και στην οποία υπάρχει μεγάλη ποικιλία από ευτυχή και δυστυχή γεγονότα που στην πραγματικότητα αποτελούν το αποτέλεσμα σύνεσης ή έλλειψη αυτής. Μέσα από το παιχνίδι έχουμε πολλά να μάθουμε».

 

Το σκάκι γρήγορα εφαρμόστηκε στα σχολεία όπου δημιουργήθηκαν οι πρώτες λέσχες. Παρόλο που δεν ανήκει επίσημα στα Ολυμπιακά αθλήματα έχει αναγνωριστεί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Διαθέτει δε τη δική του Ολυμπιάδα, που λαμβάνει χώρα κάθε δύο χρόνια ως ομαδική εκδήλωση. Οι περισσότερες χώρες διαθέτουν μάλιστα οργανισμό σκακιού.

Αφήστε σχόλιο