Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας την πλοήγηση, συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ

H καταγωγή των Jigsaw Puzzle

από steam 22/10/2018 0 Σχόλια

Οι ρίζες των  jigsaw puzzle  φτάνουν ως το 1760, όταν Ευρωπαίοι κατασκευαστές χαρτών έφτιαχναν χάρτες σε ξύλο και τους έκοβαν σε μικρά κομμάτια. Ένας από αυτούς, ο John Spilsbury, χαράκτης και κατασκευαστής χαρτών θεωρείται ο εφευρέτης του πρώτου  puzzle στα 1767.Από τότε ο κομματιασμένος χάρτης θεωρήθηκε δημοφιλές εκπαιδευτικό παιχνίδι.Τα παιδιά στην Αμερική ακόμα μαθαίνουν γεωγραφία παίζοντας με κομματάκια puzzle που σχηματίζουν χάρτες των ΗΠΑ ή παγκόσμιους.

 

Οι εφευρέτες puzzle του 18ου αιώνα σίγουρα θα εκπλήσσονταν βλέποντας τις αλλαγές του μέσα στα τελευταία 250 χρόνια. Τα παδικά puzzle αναβαθμίστηκαν από μάθημα σε διασκέδαση, με κάθε λογής θέματα όπως ζώα, σούπερ ήρωες και άλλα. Ωστόσο τη μεγαλύτερη έκπληξη αποτέλεσε η ενασχόληση των ενηλίκων με τα puzzle τον τελευταίο αιώνα.

 

Τα puzzle ως χόμπι 

Τα Puzzle για ενήλικες εμφανίστηκαν γύρω στα 1900 και ως το 1908 γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη στις ΗΠΑ.Οι συγγραφείς της εποχής κατέγραψαν μια ραγδαία άνοδο στον εθισμό των ενηλίκων στα puzzle.Μια τρελή μανία είχε κατακλύσει τις ΗΠΑ, ενώ τα puzzle της εποχής εκείνης αποτελούσαν μια αληθινή πρόκληση.Τα πιο πολλά αποτελούνταν από κομμάτια κομμένα ακριβώς πάνω στις γραμμές των χρωμάτων. Δεν υπήρχαν κομμάτια που να περιλάμβαναν περισσότερα από ένα χρώματα και μια απρόσεχτη κίνηση μπορεί να κόστιζε στο έργο ενός απογεύματος γιατί τα κομμάτια δε συνάρμοζαν.

 

Τέλος, σε αντίθεση με τα παιδικά, τα puzzle των ενηλίκων δεν είχαν εικόνα στο κουτί , ενώ πολλές φορές ο τίτλος ήταν αόριστος ή παραπλανητικός.Έτσι το θέμα παρέμενε μυστήριο ώσπου και το τελευταίο κομμάτι να μπει στη θέση του, καθώς τότε μόνο μπορούσε να δει κανείς την πλήρη εικόνα.

 

Η οικονομία των  Jigsaw Puzzles  

Λόγω του ότι τα ξύλινα puzzle έπρεπε να κόβονται κομμάτι κομμάτι ήταν ακριβά. Ένα τέτοιο puzzle 500 τεμαχίων κόστιζε $5 το 1908, πολύ περισσότερο από ότι θα μπορούσε να ξοδέψει ο μέσος εργάτης που κέρδιζε μόλις $50 το μήνα.Ωστόσο η υψηλή κοινωνία αγκάλιασε τη νέα τάση στη διασκέδαση. Οι πωλήσεις γνώριζαν τη μεγαλύτερη άνοδο τα πρωινά του Σαββάτου όταν οι πελάτες τα διάλεγαν για τα πάρτι που διοργάνωναν στα εξοχικά τους στην εξοχή.

 

Στα επόμενα χρόνια έγιναν δύο σημαντικές καινοτομίες. Πρώτον, οι αδελφοί Parker, γνωστοί κατασκευαστές παιχνιδιών,εισήγαγαν φιγούρες στα δικά τους puzzle, κάτι που έκανε πιο εύκολη την ολοκλήρωσή τους.Δεύτερον τα κομμάτια έγιναν αλληλοσυνδεόμενα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνα απώλειάς τους. Τα puzzle αυτά γνώρισαν τόσο μεγάλη επιτυχία που οι αδελφοί Parker έπαψαν να κατασκευάζουν παιχνίδια και αφιέρωσαν ολόκληρο το εργοστάσιο στην παραγωγή puzzle που, ακολουθώντας αυτή τη μανία, συνέχισαν να είναι δημοφιλή στους ενήλικες για τις επόμενες δύο δεκαετίες.

 


 

Μαζική παραγωγή και Διαφήμιση

Άλλη μια σημαντική εξέλιξη ήταν η εισαγωγή των puzzle από χαρτόνι, Η μαζική παραγωγή που ακολούθησε λόγω του φθηνού υλικού επέτρεψε στους κατασκευαστές να μειώσουν τις τιμές σημαντικά.Υπήρχε ένα ρεύμα διαφήμισης στα μέσα του 1932. Τα καταστήματα λιανικής πρόσφεραν δωρεάν puzzle με την αγορά μιας οδοντόβουρτσας, ενός φακούς ή με εκατοντάδες άλλα προιόντα.Τι καλύτερο για την αναγνωρισιμότητα ενός brand από το να βάλει τους πελάτες να δουλεύουν για ώρες προκειμένου να συναρμολογήσουν την εικόνα του προιόντος;


Το φθινόπωρο του 1932 έφερε ένα νέο concept, το εβδομαδιαίο jigsaw puzzle. Η τιμή του ήταν 25 cent και αναμενόταν στα περίπτερα κάθε Τετάρτη.
Οι πελάτες έσπευδαν να τα αγοράσουν για να είναι οι πρώτοι από τους φίλους τους που θα λύσουν το γρίφο της εβδομάδας. Με τον ανταγωνισμό των δωρεάν διαφημιζόμενων και των φθηνών εβδομαδιαίων  puzzle, οι κατασκευαστές των ξύλινων, το έβρισκαν δύσκολο να διατηρήσουν την πελατεία τους.Όμως ονόματα υψηλής ποιότητας όπως οι αδελφοί Parker διατήρησαν ένα πιστό κοινό παρά τις υψηλές τιμές. 

 

Η Rolls Royce των Jigsaw Puzzles  

Είναι γεγονός ότι η Ύφεση οδήγησε στη γέννηση των puzzle Par, που για πολύ καιρό αναφέρονταν ως η the Rolls Royce των jigsaw puzzles.Δύο νέοι χωρίς προοπτικές εργασίας, ο Frank Ware και ο John Henriques, έκοψαν το πρώτο puzzle στην τραπεζαρία ενός σπιτιού το 1932.Και ενώ άλλες εταιρείας σταδιακά μείωναν τα κόστη και την ποιότητα, τα puzzle  Par βελτιώνονταν ολοένα και απευθύνονταν σε σταρ του κινηματογράφου, βιομηχάνους ακόμα και βασιλείς.

 

Η εταιρεία ειδικεύτηκε σε προσαρμοσμένα- customized- puzzles, που συχνά έφεραν το όνομα του ιδιοκτήτη ή την ημερομηνία των γενεθλίων του ανάμεσα στα  κομμάτια.Ο Ware και ο  Henriques τελειοποίησαν τις άνισες άκρες και για να ιντριγκάρουν περισσότερο τους πελάτες χρησιμοποιούσαν παραπλανητικούς τίτλους που ήταν κατανοητοί μόνο στους δυνατούς λύτες.

 

Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τα ξύλινα puzzle γνώρισαν παρακμή. Η ανάπτυξη της οικονομίας αύξησε σημαντικά τα κόστη καθώς τα ξύλινα puzzle απαιτούσαν χρόνο στην κατασκευή. Καθώς όμως οι τιμές αυξήθηκαν,οι πωλήσεις έπεσαν. Ταυτόχρονα η βελτίωση της λιθογραφίας και της κοπτικής έκανε τα puzzle από χαρτόνι πιο ελκυστικά, ειδκά όταν η εταιρεία Springbok παρουσίασε ποιοτικές αναπαραστάσεις έργων τέχνης.Το 1965 χιλιάδες Αμερικανοί προσπαθούσαν να συναρμολογήσουν τη Σύγκλιση του Jackson Pollock, ένα puzzle που χαρακτηρίστηκε ως το δυσκολότερο του κόσμου.Η μία μετά την άλλη οι ξύλινες μάρκες που είχαν απομείνει εξαφανίστηκαν. 

 

Και ενώ οι φανατικοί των ξύλινων puzzle άρχισαν να υποφέρουν από την έλλειψή τους, οι Steve Richardson και Dave Tibbetts είδαν το γεγονός ως μια ευκαιρία να καλύψουν το κενό.Ίδρυσαν την εταιρεία Stave Puzzles και μέσα σε λίγα χρόνια είχαν διαδεχθεί την  Par στην κορυφή των ξύλινων puzzle.

 

Μάλιστα ο Stave προχώρησε ακόμα περισσότερο προσαρμόζοντας αυθεντικά έργα τέχνης, εισάγοντας πειραματικά  φιγούρες που προεξείχαν και οι οποίες οδήγησαν στη δημιουργία τρισδιάστατων puzzle όπως ένα καρουσέλ. Με την πάροδο των χρόνων ο Richardson εφεύρε ορισμένα puzzles που ταιριάζουν με περισσότερους τρόπους μεταξύ τους αλλά έχουν μόνο μία σωστή λύση. Ο  Stave έδωσε έμφαση σε πιο προσωποποιημένα puzzle, εισάγοντας ακόμα και την ημερομηνία γέννησης των πελατών.

 

Η επιτυχία του Stave με τα puzzle πολυτελείας έπεισε κι άλλους για την ανάγκη εύρεσης αγοράς που θα οδηγούσε στην αναγέννηση των παραδοσιακών puzzle. Η τελευταία δεκαετία έφερε πολλές σχεδιαστικές καινοτομίες καθώς νέοι κατασκευαστές puzzle προστέθηκαν. Υπάρχουν ακόμη ξύλινα puzzle που κόβονται από λέιζερ μέσω υπολογιστή. Οι φίλοι του είδους σήμερα μπορούν να επιλέξουν μέσα από μια τεράστια γκάμα ξύλινων ή χάρτινων puzzle, με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας που να ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς , ακόμα και εκείνους που θέλουν να ζήσουν την πρόκληση της δημιουργίας μιας εικόνας κομμάτι κομμάτι,  χωρίς τη  βοηθητική φωτογραφία στην επιφάνεια του κουτιού.  

Ετικέτες: jigsaw puzzles

Αφήστε σχόλιο