Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας την πλοήγηση, συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ

H επιστροφή των επιτραπέζιων παιχνιδιών

από steam 18/11/2018 0 Σχόλια

Ξεχάστε το Candy Crush, το Fifa και το Call of Duty – όλο και περισσότεροι άνθρωποι αφήνουν  κάτω τα xbox και τα smartphones και  ξαναπιάνουν τα ζάρια, αγκαλιάζοντας παιχνίδια που προτιμούσαν οι γονείς και οι παππούδες τους.

Η νέα τάση θέλει τους ανθρώπους να  εμπλέκονται σε μαραθώνιους επιτραπέζιων παιχνιδιών. Ακόμα και μπαρ ή καφετέριες όπως το Thirsty Meeples στην Οξφόρδη και το Draughts στο Λονδίνο διαθέτουν μια βιβλιοθήκη με περισσότερους από 800 τίτλους παιχνιδιών, ενώ πριν από λίγους μήνες χιλιάδες λάτρεις του είδους συγκεντρώθηκαν στο UK Games Expo, το τρίτο μεγαλύτερο συνέδριο χόμπι και παιχνιδιού στον κόσμο. Η έκθεση αυτή που λαμβάνει χώρα για 12η χρονιά, καλύπτει όλες τις πτυχές του επιτραπέζιου παιχνιδιού, από κλασσικά παιχνίδια όπως η Monopoly, το Scrabble, το Cluedo και παιχνίδια με κάρτες.

Ο Tony Hyams, διευθυντής της UK GamesExpo εξηγεί: «Η έκθεση ξεκίνησε το 2007, εν τω μέσω της οικονομικής κρίσης. Θεωρήσαμε ότι θα δυσκολευτούμε και είμασταν προετοιμασμένοι για ένα τοπικό γεγονός

μικρής εμβέλειας.Τον πρώτο χρόνο είχαμε 1.200 συμμετέχοντες μέσα σε δύο ημέρες. Φέτος αναμένουμε 40.000 σε τρείς μέρες».

Και συνεχίζει: «Γνωρίζαμε πως ο κόσμος δε διαθέτει πολλά χρήματα και θέλαμε απλώς να περάσουμε ένα όμορφο σαββατοκύριακο. Κρατήσαμε τις τιμές όσο πιο χαμηλά μπορούσαμε χωρίς όμως να χάσουμε τίποτα από τη διασκέδαση. Κι αυτή η συνταγή είναι πάντα αλάνθαστη. Την τελευταία δεκαετία έχει παρατηρηθεί αύξηση του ενδιαφέροντος για τα επιτραπέζια παιχνίδια».

Παρόλη τη διείσδυση του  internet, η διασκέδαση με τους φίλους και την οικογένεια γίνεται όλο και πιο σημαντική. Η απόσταση από τα κινητά και τους υπολογιστές, η επικοινωνία και το παιχνίδι με φίλους είναι κάτι που μας επιτρέπουν να κάνουμε τα επιτραπέζια παιχνίδια.   

 

 

«Η αγορά ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού», σημειώνει ο  Hyams «αποτελεί μια καλή οικονομική επένδυση». «Σε σύγκριση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια σε κονσόλες ή σε κινητά τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι αυτοδύναμα, χωρίς να χρειάζονται πρόσθετα και μοιάζουν πιο ελκυστικά». Οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών παιχνιδών έχουν αντιμετωπίσει κατά καιρούς την αγανάκτηση των φανατικών φίλων του είδους  καθώς τίτλοι όπως το Fifa 18 ή το Star Wars Battlefront II, ανεβάζουν το ήδη υψηλό κόστος σε αστρονομικά ποσά.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ένα σημαντικό μέρος των επιτραπέζιων παιχνιδιών καταλαμβάνει τη θέση των παιχνιδιών κονσόλας. Αποτελούν μέρος μιας τάσης, όπως τα βιβλία, το βινύλιο και είναι φανερό πως υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για το πραγματικό παιχνίδι σε αντίθεση με την ψηφιακή βερσιόν. Και ας μην ξεχνάμε ότι το ενδιαφέρον αυτό μοιράζεται ανάμεσα στις γενιές.

Η Elsa Tarring, 17, λέει: «Στο σπίτι μας έχουμε μόνο δύο remote controls για το Wii, επομένως δε μπορείς να το παίξει με περισσότερα άτομα. Αντίθετα τα επιτραπέζια σου παρέχουν αυτή τη δυνατότητα. Επιπλέον οι ενήλικες δεν είναι τόσο ταυτισμένοι με την τεχνολογία έτσι είναι πιο εύκολο να παίξεις μαζί τους ένα επιτραπέζιο παιχνίδι».

Η βιομηχανία των επιτραπέζιων παιχνιδιών έμοιαζε να βάλλεται το 2015, ωστόσο έκτοτε τα κέρδη άρχισαν σταδιακά να αυξάνονται καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι απομακρύνονται από τις οθόνες και προτιμούν την αλληλεπίδραση στο παιχνίδι.

Ο Jonathan Berkowitz, της Hasbro αναφέρει: «Η βιομηχανία του παιχνιδιού πηγαίνει πολύ καλά αυτή τη στιγμή. Συνεχίζουμε να παρατηρούμε άνοδο στη ζήτηση επιτραπέζιων παιχνιδιών. Με κλασσικά αγαπημένα όπως η Monopoly και το Game of Life αλλά και νέα είμαστε βέβαιοι πως αυτή η τάση θα συνεχιστεί».

 

Αφήστε σχόλιο