Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας την πλοήγηση, συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ

H Γέννηση της Μonopoly

από steam 28/11/2018 0 Σχόλια

The Landlord’s game

 

Δεν έχετε ακουστά για το  The Landlord’s Game?  Εφευρέτης του ήταν η  Lizzie Magie, μια από τις πρώτες Αμερικανίδες σχεδιάστριες επιτραπέζιων παιχνιδιών. Το ταμπλό αποτελούσε μια τετράγωνη πίστα, με μια σειρά ιδιοκτησίες γύρω από τις οποίες τοποθετούνταν οι παίχτες.

 

Το ταμπλό είχε τέσσερις σιδηροδρομικές γραμμές, δύο δημόσιες υπηρεσίες, μια φυλακή και ένα μέρος που ονομαζόταν «η εργασία στη γη φέρνει μισθό» στο οποίο κάθε φορά που περνούσαν οι παίχτες κέρδιζαν 100$.

 

 

 

Ακούγεται γνώριμο;

Η Magie εφεύρε  το παιχνίδι  το 1904, σχεδιάζοντάς το να αποτελεί πρακτική απόδειξη της αρπαγής γης με όλες τις συνήθεις επιπτώσεις. Βάσισε το παιχνίδι στις αρχές του Γεωργισμού, ένα σύστημα που παρουσίασε ο Henry George, με σκοπό να προβάλει με ποιο τρόπο οι ιδιοκτήτες γης πλουτίζουν από τα ενοίκια , κάνοντας τους ενοικιαστές φτωχότερους.

 

Γνώριζε ότι κάποιοι άνθρωποι θα δυσκολευτούν να καταλάβουν γιατί συνέβαινε αυτό και τι θα μπορούσε να γίνει για να διορθωθεί και σκέφτηκε πως αν οι αρχές του Γεωργισμού ενσωματώνονταν σε ένα παιχνίδι, κάτι τέτοιο θα ήταν πιο εύκολα αντιληπτό. Πίστευε ακόμα πως αν παιζόταν από παιδιά θα προκαλούσε την έμφυτη υποψία της αδικίας, κάτι που θα έφεραν ως επίγνωση στην ενήλικη ζωή τους.

 

Στα  1903, η Maggie αιτήθηκε την πατέντα του παιχνιδιού, την οποία απέκτησε στα 1904. Μαζί με άλλους σχημάτισαν την Οικονομική Εταιρεία Παιχνιδιού που εξέδωσε το παιχνίδι στα 1906 στη Νέα Υόρκη.Η Maggie προσέγγισε τους αδελφούς Parker προκειμένου να εκδώσουν το παιχνίδι αυτό και ένα ακόμα στα 1909. Εκείνοι όμως επέλεξαν το άλλο και το Landlord’s game απορρίφθηκε ως πολύ πολύπλοκο.

 

Στη Μεγάλη Βρετανία το Landlord's Game κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα 1913 από την εταιρεία Newbie Game Company και γνώρισε επιτυχία. Διαφορετικές εκδοχές του κυκλοφόρησαν τα επόμενα χρόνια με διάφορες ονομασίες όπως Monopoly, Finance και Auction.To παιχνίδι ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές ανάμεσα σε σπουδαστές και καθηγητές.Με την πρώτη πατέντα να έχει λήξει η Maggie έκανε νέα αίτηση για δικαιώματα στα 1923 και στα 1924 της δόθηκε εκ νέου.Ο Robert Baron έβαλε τους αδελφούς Parker να σχεδιάσουν τη δική του εκδοχή που την ονόμασε Fortune.

 

H Magie διατήρησε την πατέντα ως τα 1935 οπότε και την πούλησε στους αδελφούς Parker για 500$ και το παιχνίδι πήρε το όνομα Monopoly με το οποίο έγινε γνωστό ως τις μέρες μας.Μετά την επιτυχία που είχε το παιχνίδι, οι αδελφοί Parker προχώρησαν στην παραγωγή παιχνιδιών όπως το Risk, το Trivial Pursuit και άλλα.

Αφήστε σχόλιο