Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας την πλοήγηση, συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Δραστηριότητες για ανθρώπους με Άνοια και Alzheimer

από steam 04/12/2018 0 Σχόλια

Η ασθένεια του Alzheimer είναι γνωστή και ως «το μακρύ αντίο», όχι μόνο επειδή επηρεάζει τις γνωστικές και λειτουργικές ικανότητες του ατόμου αλλά επίσης τη διάθεση, τη συμπεριφορά και τις φυσικές δυνατότητες, αφήνοντας πίσω τη σκιά ενός άλλοτε ζωντανού  ανθρώπου που η οικογένεια και οι φίλοι μετά βίας αναγνωρίζουν. Αυτό μπορεί να είναι σκληρό, ωστόσο υπάρχουν τρόποι σντιμετώπισης για όσους φροντίζουν τους ασθενείς αυτούς ώστε να συνεχίσουν να περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί τους.

 

Η ασθένεια αυτή επηρεάζει τον καθένα με διαφορετικό τρόπο, επομένως είναι συχνά δύσκολο να προβλέψει κανείς πως θα προχωρήσει, τα συμπτώματα και τη σειρά που αυτά εκδηλώνονται αλλά και τη διάρκεια κάθε σταδίου. Λόγω του ότι δεν υπάρχει θεραπεία, οι ασθενείς βασίζονται σε πλάνα θεραπείας και αλλαγές στον τρόπο ζωής προκειμένου να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου.

 

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι άνθρωποι που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο του Alzheimer εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν νέες πληροφορίες.Αυτό τους βοηθά να βελτιώσουν την επίδοσή τους και το γνωστικό τους επίπεδο. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να τους επιτρέπουμε να προσπαθούν οι ίδιοι εφόσον βέβαια κάτι τέτοιο είναι ασφαλές. Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε τους ανθρώπους αυτούς να επιβραδύνουν τη μείωση της μνήμης και να παραμείνουν ανεξάρτητοι για περισσότερο διάστημα, κρατώντας τους απασχολημένους με παιχνίδια και δραστηριότητες που διεγείρουν το μυαλό και αποτελούν πρόκληση για τις διανοητικές, φυσικές και λειτουργικές τους ικανότητες.

 

Υπάρχουν χιλιάδες δραστηριότητες και παιχνίδια που μπορούν να χρησιμεύσουν προς αυτή την κατεύθυνση, όπως η παρακάτω που είναι βασισμένη στις Μοντεσοριανές Μεθόδους  για ανθρώπους με Άνοια και Alzheimer. H δραστηριότητα αυτή ονομάζεται η Μυστηριώδης Τσάντα (Mystery Bag) και περιλαμβάνει:

  • 10 ζευγάρια ξύλινα σχήματα όπως κύβοι,ορθογώνια, πρίσματα, σφαίρες και οβάλ.
  • Μια υφασμάτινη τσάντα

Για αρχή αφήνουμε τον ασθενή να παρατηρήσει και να αγγίξει κάθε σχήμα ξεχωριστά.Παρατηρούμε τις διαφορετικές μορφές που παίρνει κάθε σχήμα, ανάλογα με την πλευρά που τοποθετείται. Όταν κατακτήσουν τα σχήματα, προχωράμε σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν αφή.

 

Τοποθετούμε τους κύβους και τα ορθογώνια μέσα στην τσάντα και ζητάμε από τον ασθενή να αναγνωρίσει μέσω της αφής το κάθε σχήμα. Μπορούμε επίσης να παίξουμε ένα παιχνίδι ταιριάσματος με τον ίδιο τρόπο, τοποθετώντας τα σχήματα στην τσάντα και καλώντας τον ασθενή με το άγγιγμα να βρει δύο όμοια σχήματα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία έως ότου ματσάρουμε όλα τα σχήματα σε ζευγάρια.

 

Η τοποθέτηση των αντικειμένων στην τσάντα, με τον αποκλεισμό του οπτικού ερεθίσματος ενεργοποιεί την αίσθηση της αφής, ενώ η διαδικασία ταιριάσματος βοηθά στην ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας.

 

 

Δραστηριότητες θεραπείας μέσω της Τέχνης

Διάφορες μορφές Τέχνης όπως η μουσική, οι οπτικές τέχνες, το θέατρο και η συγγραφή αποτελούν τρόπους ενθάρρυνσης της δημιουργικότητας των ανθρώπων με Άνοια και Alzheimer, καθώς βελτιώνουν τη συμπεριφορά και ενισχύουν την έκφραση  των ασθενών.Η ζωγραφική, το σχέδιο και η γλυπτική μπορούν να δώσουν στους ασθενείς μια αίσθηση ικανοποίησης.

 

Απλά παιχνίδια

- Τα jigsaw puzzles, τα ντόμινο, τα παιχνίδια με ζάρια και κάρτες αλλά και τα παιχνίδια λέξεων είναι απλές λύσεις που μπορούν να λειτουργήσουν ως ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

- Βρείτε ένα Puzzle με μια εικόνα που αρέσει στον ασθενή, όπως ένα τοπίο, ένα λουλούδι ή το αγαπημένο του ζώο. 

- Παίξτε μαζί του ένα παιχνίδι με ντόμινο ή κάρτες και ζητήστε του να σορτάρει τις κάρτες ανάλογα με το χρώμα ή τον αριθμό.

- Το ρίξιμο των ζαριών μπορεί να είναι μια καλή άσκηση δεξιότητας.Τα παιχνίδια με λέξεις είναι αρκετά ενδιαφέροντα για τους ασθενείς και τους κρατούν σε εγρήγορση.

 

Γνωστικές Δραστηριότητες

Οι γνωστικές δραστηριότητες διεγείρουν το μυαλό και είναι εξίσου σημαντικές όσο και η φυσική άσκηση. Βιβλία και περιοδικά μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για συζήτηση. Επιλέξτε βιβλία με πολύχρωμες, ζωντανές εικόνες χωρίς να είναι παιδικά.Επίσης τα ακουστικά βιβλία είναι μια καλή εναλλακτική απέναντι στα έντυπα.Όποια δραστηριότητα επιλέξετε από τις παραπάνω να θυμάστε πως θα πρέπει να είναι ανάλογη με τη χειρονακτική δεξιότητα των ασθενών αλλά και την ικανότητα λογικής επεξεργασίας.

 

Πηγή: https://elizz.com/caregiver-resources/caregiving-tips/alzheimers-dementia-activities

Αφήστε σχόλιο