Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας την πλοήγηση, συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Ξύλινα Παιχνίδια – 7 Λόγοι για να τα επιλέξετε

από steam 11/12/2018 0 Σχόλια

Υπάρχει κάτι το ξεχωριστό στην αίσθηση αφής που σου δίνει ένα καλά κατασκευασμένο ξύλινο αντικείμενο. Και τα παιδιά δείχνουν να το καταλαβαίνουν καλύτερα από τον καθένα.Δεν είναι τυχαίο ότι τα ξύλινα παιχνίδια δεν έχουν βγει ποτέ εκτός μόδας ανά τους αιώνες και παραμένουν κεντρικό αντικείμενο απασχόλησης σε σπίτια, σχολεία και παιδότοπους σε όλο τον κόσμο.

Τα τελευταία χρόνια τα ξύλινα παιχνίδια έχουν κάνει δυναμική επανεμφάνιση καθώς οι γονείς ανασύρουν μνήμες από  τη δική τους παιδική ηλικία στην αναζήτηση παιχνιδιών για τα παιδιά τους. Οι καταναλωτές εν γένει τείνουν να επιστρέψουν σε παραδοσιακά παιχνίδια, σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης ανάμεσα στα υπερβολικά εξεζητημένα παιχνίδια και  gadgets της ψηφιακής εποχής.

Ας δούμε όμως μερικά από τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα ξύλινα παιχνίδια στα παιδιά:

Φιλικά στο περιβάλλον

Τα ξύλινα παιχνίδια κατασκευάζονται από πιστοποιημένο ξύλο και είναι οπωσδήποτε πιο φιλικά στο περιβάλλον από τα αντίστοιχα πλαστικά. Επιπλέον είναι βιοδιασπώμενα και ανακυκλώσιμα.

Τα ξύλινα παιχνίδια προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια όταν έρθουν σε επαφή με μπογιά που είναι μη τοξική.

Η παραγωγή τους ειδικά όταν είναι χειροποίητα και με πιστοποιημένα υλικά, είναι πολύ καλύτερη σε σύγκριση με τα μαζικής παραγωγής πλαστικά που μπορεί να περιέχουν ανμφίβολης προέλευσης χημικά και δεν έχουν καμία προοπτική ανανέωσης.

Τέλος προσφέρουν στα παιδιά έναν απευθείας σύνδεσμο με τον φυσικό κόσμο.

Εκπαιδευτικές ιδιότητες

Το 1976, ο πρωτοπόρος εκπαιδευτικός ψυχολόγος Dr. Lawrence Mestyanek παρατήρησε μια έλλειψη εκπαιδευτικών παιχνιδιών για βρέφη και με μαθησιακές δυσκολίες. Αναζήτησε τη λύση στην κατασκευή ορισμένων ειδικά σχεδιασμένων ξύλινων παιχνιδιών στο γκαράζ του σπιτιού του. Από τότε και έως σήμερα είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε τη γκάμα εκπαιδευτικών δυνατοτήτων που προσφέρουν τα ξύλινα παιχνίδια.

Ορισμένα από τα κλασσικά ξύλινα παιχνίδια  περιλαμβάνουν puzzles, τουβλάκια και σετ  κατασκευών, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να γνωρίσουν τους αριθμούς, τα γράμματα αλλά και να αναπτύξουν κινητικές δεξιότητες ή την επίλυση προβλημάτων.

 

 

Βοηθούν στη συγκέντρωση

Οι χώροι εργασίας με ξύλο είναι ηρεμιστικοί και ταυτόχρονα διεγερτικοί. Οι εργαζόμενοι σε ένα τέτοιο χώρο με φυσικό φωτισμό μαθαίνουν και σκέφτονται καλύτερα και μπορούν να είναι πιο δημιουργικοί.

Ανθεκτικότητα και μακροζωία

Είναι γεγονός ότι παιχνίδια δε χαίρουν και της καλύτερης μεταχείρισης από τους νεαρούς ιδιοκτήτες τους, αφού συχνά χτυπιούνται, βυθίζονται σε νερό ή πετιούνται δεξιά κι αριστερά. Τα πλαστικά παιχνίδια μπορεί να είναι εύθραυστα ενώ οτιδήποτε ψηφιακό ή οπτικοακουστικό έχει τον κίνδυνο της δυσλειτουργίας.

Από την άλλη το ξύλο μπορεί να αντέξει την κακομεταχείριση και να κρατήσει, εξασφαλίζοντας ότι τα παιχνίδια αυτά θα διατηρηθούν και για τις επόμενες γενιές μέσα σε μια οικογένεια.

Βάζουν φωτιά στη φαντασία

Η αμείλικτη επικράτηση της τεχνολογίας έχει εξασφαλίσει ότι τα παιχνίδια σήμερα βρίθουν από κουδούνια , σφυρίχτρες , οθόνες ,ήχους κ.ο.κ. Συχνά όμως η απλότητα είναι καλύτερη. Τα ξύλινα παιχνίδια προσφέρουν στα παιδιά ένα άγραφο χαρτί πάνω στο οποίο μπορούν να προβάλλουν τη φαντασία τους. Είναι απίστευτο τι μπορεί να κάνει η δημιουργικότητα ενός παιδιού με το πιο απλό αντικείμενο.

Προάγουν την κοινωνική συναναστροφή

Τα computer games, αν και διαθέτουν μια μεγάλη γκάμα που συνεχώς αυξάνει, αποτελούν μια μοναχική λύση . Τα ξύλινα παιχνίδια προωθούν την αλληλεπίδραση με άλλα παιδιά και προάγουν την ομαδικότητα. 

Με την έλλειψη ήχου ενθαρρύνουν τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τη δική τους φωνή  σε συνεργασία με άλλους.

Ορισμένα μοντέρνα παιχνίδια, με τις ηλεκτρονικές τους δυνατότητες τα κάνουν όλα αντί για το παιδί. Αντίθετα η απλότητα του ξύλου επιτρέπει την ανταλλαγή ρόλων και τη δημιουργία φανταστικών κόσμων, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη συνειδητοποίηση του χώρου και της κοινωνίας.

Ασφάλεια

Είναι δυστυχώς γεγονός πως τα πλαστικά παιχνίδια, ειδικά τα φθηνά που υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία, σπάνε εύκολα και μπορεί να έχουν μυτερές γωνίες ή μικρά κομματάκια επιβλαβή για τα παιδιά. Τα ξύλινα συγκριτικά είναι πιο ανθεκτικά και ασφαλή από αυτή την άποψη. Όχι μόνο είναι λιγότερο επικίνδυνα, αλλά το ξύλο σε σχέση με το πλαστικό έχει να προσφέρει περισσότερα οφέλη για τα παιδιά, καθώς δημιουργεί ένα σύνδεσμο με τη φύση. Σύμφωνα με έρευνες η επαφή με το ξύλο μπορεί να βελτιώσει την ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών. Πιο συγκεκριμένα, σε εκπαιδευτικούς χώρους όπου υπάρχουν ξύλινα παιχνίδια έχει παρατηρηθεί αύξηση συγκέντρωσης και καλύτερα ποσοστά εκμάθησης.

Κλείνοντας θα λέγαμε πως τα ξύλινα παιχνίδια μπορούν να βοηθήσουν στην φυσική , συναισθηματική και διανοητική εξέλιξη των παιδιών. Με την ολοένα και πιο μεγάλη γκάμα τους, αποτελούν μια εμπειρία παιχνιδιού που γονείς και παιδιά μπορούν να ανακαλύψουν από κοινού.

Ετικέτες: ξύλινα παιχνίδια

Αφήστε σχόλιο