Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας την πλοήγηση, συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Τα πλεονεκτήματα των επιτραπέζιων παιχνιδιών

από steam 05/01/2019 0 Σχόλια

Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι ο καλύτερος τρόπος να περνάτε χρόνο με τα παιδιά σας μαθαίνοντάς τα ταυτόχρονα να εξασκούν τις γνωστικές τους ικανότητες.Αυτό που τα παιδιά έχουν περισσότερο ανάγκη είναι να περνούν χρόνο  με τους γονείς τους ως οικογένεια, με μόνη επιδίωξη τη διασκέδαση. Τίποτα δεν τονώνει περισσότερο την αυτοπεποίθησή των παιδιών από το να έχουν γονείς που τα ακούνε και ασχολούνται μαζί τους και ένας δημιουργικός τρόπος να συνδυάσουν τη μάθηση με το παιχνίδι είναι τα επιτραπέζια παιχνίδια που απευθύνονται σε όλη την οικογένεια. Τα επιτραπέζια ικανοποιούν την ανταγωνιστικότητα των παιδιών αλλά και την επιθυμία τους να κατακτήσουν δεξιότητες όπως:

  • Αναγνώριση αριθμών και σχημάτων, μέτρηση, κατηγοριοποίηση
  • Αναγνώριση γραμμάτων και διάβασμα
  • Οπτική αντίληψη και αναγνώριση χρωμάτων
  • Συντονισμός ματιού - χεριού και  χειρονακτική επιδεξιότητα

Τα παιχνίδια δε χρειάζεται να είναι εξεζητημένα ακαδημαϊκά για να είναι εκπαιδευτικά. Μόνο και μόνο μέσα από την ενασχόληση με αυτά, τα παιδιά διδάσκονται κοινωνικές δεξιότητες, όπως λεκτική επικοινωνία, , αναμονή και εναλλαγή σειράς. Και όλα αυτά απολαμβάνοντας την αλληλεπίδραση με τα οικεία τους πρόσωπα. Τα επιτραπέζια παιχνίδια προωθούν την ικανότητα συγκέντρωσης, παρατείνοντας την προσοχή του παιδιού για την ολοκλήρωση μιας συναρπαστικής παρτίδας. Ακόμα και τα πιο απλά παιχνίδια όπως το φιδάκι προσφέρουν μηνύματα και διδάσκουν δεξιότητες ζωής όπως το ότι η τύχη σου μπορεί να αλλάξει μέσα σε δευτερόλεπτα. Το κυρίαρχο μήνυμα στα παιχίδια αυτά είναι : Ποτέ μην εγκαταλείπεις πάνω που νιώθεις απογοήτευση, μπορείς να φτάσεις στην επιτυχία και να ανέβεις ψηλά, αρκεί να συνεχίσεις να παίζεις εξαντλώντας όλες τις κινήσεις.

 

Τα επιτραπέζια παιχνίδια έχουν συγκεκριμένα όρια. Ζώντας σε μια πολύπλοκη κοινωνία τα παιδιά χρειάζονται σαφείς κανόνες προκειμένου να νιώθουν ασφαλή. Με την περιγραφή του πεδίου δράσης τα επιτραπέζια παιχνίδια μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να υφάνουν την άγρια και ατίθαση πλευρά του χαρακτήρα τους σε μια περισσότερο οργανωμένη, ώριμη και κοινωνικά αποδεκτή προσωπικότητα. Άλλωστε το να παίζει κανείς με συγκεκριμένους κανόνες , όπως το να σέβεται τον προσωπικό χώρο του άλλου, είναι απαραίτητο και οδηγεί σε μια επιτυχημένη κοινωνική και ακαδημαϊκή ζωή.

 

 

Λίγα λόγια για τη νίκη

 

Τα παιδιά τείνουν να παίρνουν το παιχνίδι σοβαρά γι αυτό και είναι σημαντικό να τα καθοδηγούμε μέσω του ανταγωνισμού. Όταν ένα πιόνι υποβαθμίζεται σε ένα κατώτερο επίπεδο, τα παιδιά πραγματικά στενοχωριούνται. Εαν αντίθετα ανέβει ψηλά, η διάθεσή τους αλλάζει και είναι εξαιρετικά χαρούμενα και περήφανα, έστω κι αν γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο οφείλεται σε καθαρή τύχη. Επομένως χρειάζεται οι ενήλικες να βοηθάμε τα παιδιά να ισορροπούν μέσα στο παιχνίδι και να διαχειρίζονται την απογοήτευση αλλά και την πιθανότητα της ήττας.


Για τις ηλικίες τριών, τεσσάρων ακόμα και πέντε χρονών η νίκη είναι ζωτικής σημασίας καθώς αντιπροσωπεύει ένα αίσθημα κυριότητας. Γενικά είναι αποδεκτό  να βοηθάμε τα μικρά παιδιά να κερδίζουν, ή ακόμα και να τα αφήνουμε σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Από την ηλικία των έξι όμως τα παιδιά θα πρέπει να αντιληφθούν τους κανόνες του δίκαιου παιχνιδιού, όσο κι αν είναι λεπτές οι ισορροπίες για ένα παιδί που νιώθει πως θα χάσει την παρτίδα. Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να ενθαρρύνουμε το παιδί να καταλάβει πότε παίζει δίκαια και πότε καταφεύγει στην κλεψιά, και μετά να το αφήσουμε ελεύθερο να επιλέξει, ακόμα κι αν η επιλογή του είναι το δεύτερο. Θα πρέπει όμως να είναι συνειδητή, θέτοντάς του στην αρχή του παιχνιδιού την ερώτηση: «Παίζουμε με κανόνες ή κλέβουμε;»

 

Επιλέγοντας το σωστό παιχνίδι για κάθε ηλικία

 

Παρόλο που μακροπρόθεσμα αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε είναι να διδάξουμε αξίες, ηθική και τη σημασία του να παίζει κανείς με κανόνες, τα πρώτα χρόνια βασικός στόχος είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να διασκεδάσουν παίζοντας με άλλους. Αν στην οικογένεια υπάρχουν περισσότερα από ένα παιδιά, μοιραστείτε σε ομάδες, δίνοντας έτσι σε κάθε παίκτη κάτι που μπορεί να κάνει καλά. Ένα μικρότερο σε ηλικία παιδί μπορεί να ρίχνει το ζάρι (κάτι που θεωρεί σημαντικό αφού από αυτό εξαρτάται η τύχη του κάθε παίχτη), ενώ ένα μεγαλύτερο παιδί μπορεί να κρατάει ταμείο, ή να έχει μια άλλη αρμοδιότητα ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε παιχνιδιού.

 

Καθώς τα παιδιά πλησιάζουν την ηλικία των πέντε, αποκτούν πιο εξελιγμένες πνευματικές δεξιότητες και μπορούν να ξεκινήσουν να ενσωματώνουν και να εξασκούν τις γνώσεις αριθμών και γραμμάτων  σε παιχνίδια βασισμένα στην παιδεία. Από την ηλικία των έξι, προτιμούν παιχνίδια που προσφέρουν μια γνωστική πρόκληση τα οποία χρειάζονται στρατηγική, κριτική σκέψη και αναπτύσσουν το σχεδιασμό και την επιμονή. Ένα τέτοιο παιχνίδι είναι το  Zingo , ένα από τα καλύτερα επιτραπέζια παιχνίδια που βασίζεται στην ικανότητα του παίχτη να εντοπίζει εικόνες και να τις ταιριάζει με τις λέξεις και τις εικόνες που έχει στην κάρτα του. Ο πρώτος που ολοκληρώνει μια σειρά αντικειμένων είναι και ο τελικός νικητής.

Αφήστε σχόλιο