Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας την πλοήγηση, συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Τα παραδοσιακά παιχνίδια και ο ρόλος τους στην ανάπτυξη των παιδιών

από steam 16/01/2019 0 Σχόλια

Τα ρετρό παιχνίδια όπως οι λαστιχένιες μπάλες, τα τουβλάκια, ο πηλός και τα μολύβια που δεν κοστίζουν ακριβά είναι συνήθως πιο υγιείς επιλογές για τα παιδιά από τα αντίστοιχα  ηλεκτρονικά που έχουν εξεζητημένο περιτύλιγμα. Σύμφωνα με τους αναπτυξιακούς ψυχολόγους τα παιδιά είναι δημιουργικά και επιζητούν την επίλυση προβλημάτων, επομένως ωφελούνται περισσότερο από ένα παιχνίδι που δεν τα διατάζει αλλά τα αφήνει να έχουν τον έλεγχο.

Ίσως λοιπόν θα πρέπει ως καταναλωτές να γίνουμε πιο δημιουργικοί στην επιλογή των παιχνιδιών για τα παιδιά μας. Σύμφωνα με τη γενική αρχή που θέλει τα παιδιά να είναι δραστήρια και να έχουν την τάση να ανακαλύπτουν, θα πρέπει και τα παιχνίδια που επιλέγουμε για αυτά να είναι προς αυτή την κατεύθυνση. «Τα παιδιά οξύνουν τη φαντασία τους με αυτά τα απλά παιχνίδια», ισχυρίζεται ο  Hirsh-Pasek, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Temple. « Κάθε παιδί χρειάζεται  να έχει τον έλεγχο του παιχνιδιού και όχι το αντίθετο».

Η Roberta Golinkoff, επικεφαλής του Προγράμματος Γλωσσών για Βρέφη στο Πανεπιστήμιο Delaware,επισημαίνει «Τα ηλεκτρονικά εκπαιδευτικά παιχνίδια καυχιόνται ότι αναπτύσσουν τον εγκέφαλο και μπορούν να δώσουν στο παιδί ένα δυναμικό ξεκίνημα. Ωστόσο οι αναπτυξιακοί ψυχολόγοι γνωρίζουμε ότι δεν λειτουργεί απαραίτητα έτσι. Οι κατασκευαστές παιχνιδιών εκμεταλλεύονται τις φοβίες των γονιών ότι τα παιδιά τους μπορεί να υστερήσουν αργότερα στην παγκόσμια αγορά». Και συνεχίζει λέγοντας «Τα παιδιά δεν είναι άδεια δοχεία για να τα γεμίσουμε. Όσο καταπιάνονται με παιχνίδια που τα αφήνουν να εξερευνήσουν, είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις για το πως θα κατακτήσουν τον κόσμο».

 

 

Επομένως αναζητήστε παιχνίδια που είναι 10 τοις εκατό παιχνίδια και 90 τοις εκατό παιδικά.  Υπάρχουν πολλά εξεζητημένα παιχνίδια που μιλούν στα παιδιά, τους τραγουδούν ή αποτελούνται από κουμπιά και επίπεδα. Τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο να καταλάβουν τι γίνεται από μόνα τους. Τα παιχνίδια θα πρέπει να ξυπνούν τη φαντασία και τη μοναδικότητα των παιδιών. Αναζητήστε ένα παιχνίδι που μπορούν να το αποσυνδέσουν  και να το ξαναφτιάξουν δημιουργώντας κάτι διαφορετικό. Παιχνίδια σαν αυτά επιτρέπουν στα παιδιά να χτίσουν το δικό τους κόσμο.

Η συμβουλή δεν αφορά στο Μarketing αλλά στην εμπειρία 30 χρόνων στην παιδική ψυχολογία και πως τα παιδιά μαθαίνουν και αναπτύσσονται, συμπληρώνει ο Hirsh-Pasek, ενώ η Golinkoff προσθέτει: « Η ειρωνεία είναι ότι τα πραγματικά εκπαιδευτικά παιχνίδια δεν είναι αυτά με τα φανταχτερά gadgets, αλλά εκείνα που ευνοούν τη δημιουργική σκέψη και τη φαντασία».

Αφήστε σχόλιο