Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας την πλοήγηση, συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ

H επιστροφή του σημειωματάριου

από steam 07/04/2019 0 Σχόλια

James Lileks  Star Tribune (Minneapolis)

Εκδόθηκε στις 8 Μαίου 2017

 

Η ιδιόχειρη γραφή έχει επανέλθει στο προσκήνιο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την επιστροφή των σημειωματάριων. Τι είναι όμως αυτό που κάνει τους ανθρώπους σήμερα να επιλέγουν κάτι τόσο αναχρονιστικό όπως το χαρτί?

 

Η απάντηση είναι απλή: Γιατί το χαρτί έχει ψυχή. Το να ανοίγει κανείς ένα κουτί, ή να ξεφυλλίζει ένα τετράδιο είναι πολύ πιο ικανοποιητικό από το να ακουμπά ένα κομμάτι γυαλί. Επιπλέον δε χρειάζεται να ανησυχείς μήπως το σημειωματάριο σπάσει εαν σου πέσει κάτω.Εαν αυτό παραπέμπει στην ανακάλυψη εκ νέου ενός κλασσικού εργαλείου είναι γιατί περί αυτού ακριβώς πρόκειται. Ωστόσο είναι πιο πολυδιάστατο.

 

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία — ξέρετε, οι λογικοί άνθρωποι με δεκαετίες γνώσεις και εμπειρίας πίσω τους— αγαπούν τα σημειωματάρια γιατί είναι απλά και αξιόπιστα. Δε χρειάζεται να φωνάξεις έναν ειδικό για να καταλάβεις πως λειτουργεί.Οι νεώτεροι πάλι— αυτοί που οι μεγαλύτεροι θεωρούν απόλυτα εξαρτημένους από την τεχνολογία— αγαπούν τα σημειωματάρια γιατί είναι απλά, αξιόπιστα και... αυθεντικά. Και όπως ισχυρίζεται ο Jim Coudal , συνιδρυτής των Field Notes, μιας εταιρείας του Σικάγο που προμηθεύει σημειωματάρια,  κουβαλούν μαζί τους την ιστορία και την παράδοση.

 

“Εταιρείες τρακτέρ, εταιρείες με σπόρους — προμηθεύτηκαν αυτά τα μικρά σημειωματάρια ως προωθητικά δώρα για τους αγρότες ” , εξηγεί.  “ Παρόμοια σημειωματάρια συναντά κανείς σε γκαράζ, αλλά και εταιρείες πωλήσεων ακινήτων.” Τα περισσότερα είναι απλά και πρακτικά σχεδιασμένα. Τα σημειωματάρια που έχουν σχήμα τσέπης είναι εύκολα στη χρήση και μπορούν να χωρέσουν παντού.

 

 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Coudal « Ο παππούς μου ήταν τρελός με τις σημειώσεις. Οτιδήποτε του συνέβαινε, έκοβε ένα κομμάτι χαρτί από μια εφημερίδα και το  σημείωνε». Γιατί ; αναρωτιόμουν. Θα το χάσεις. Και απαντούσε: «Δεν το σημειώνω για να το θυμάμαι αργότερα. Το σημειώνω για να το θυμηθώ τώρα».

Αυτό έχει την εξήγησή του στη θεωρία ότι το να σημειώνεις κάτι σε χαρτί συμβάλλει στην απομνημόνευσή του. Οι μαθητές που σημειώνουν έχουν την τάση να συγκρατούν την πληροφορία ευκολότερα.

 

Για παράδειγμα τα σημειωματάρια Moleskine αποτελούν ένα μεγάλο παράγοντα στη βιομηχανία αυτή, με ετήσιες πωλήσεις που αγγίζουν τα 20 εκατομμύρια αντίτυπα το χρόνο. Βασισμένα στα μικρά Γαλλικά τετράδια, τα σημειωματάρια αυτά έχουν έναν αέρα Παρισιού της δεκαετίας του 20, με την εικόνα των καλλιτεχνών και συγγραφέων που σύχναζαν στα καφέ σημειώνοντας σκόρπιες σκέψεις ή σχεδιάζοντας τις σερβιτόρες. Η ιδέα ότι ο Χέμινγουαίη είχε ένα παρόμοιο μπορεί να μας κάνει να το αγοράσουμε – ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία ιδρύθηκε το 1997.

 

Σίγουρα η επιλογή ενός σημειωματάριου δεν είναι απλή υπόθεση. Αυτό που θα επιλέξουμε, εκτός του ότι θέλουμε να αντικατοπτρίζει το προσωπικό μας στυλ,  είναι ένα αντικείμενο που θα παραμείνει στην κατοχή μας για χρόνια, ανεξάρτητα από το περιεχόμενό του. Και όταν πια γεμίσει, αυτό και μόνο αποτελεί ένα κατόρθωμα, καθώς θα παραπέμπει πάντα σε μια χρονική περίοδο που έχει μείνει για πάντα χαραγμένη στο χρόνο.

 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Coudal: «Το σημειωματάριο μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα εργαλείο για πρακτικά πράγματα, όπως κάτι που θέλεις να αγοράσεις, μια σημείωση για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που θα ήθελες να διαβάσεις ή ακόμα και μια σκέψη σου.. Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί ημερολόγιο αλλά είναι πάντα διασκεδαστικό να ανατρέχεις μετά από χρόνια και να θυμάσαι τι σκεφτόσουν τη δεδομένη χρονική στιγμή.

 

Επομένως, δε θα ήταν υπερβολή να πούμε, ότι ένα σημειωματάριο εκτός από τάση, μπορεί να γίνει ένα διασκεδαστικό και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Ετικέτες: σημειωματάρια retro

Αφήστε σχόλιο