Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας την πλοήγηση, συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Η ιστορία πίσω από τη Γιορτή της Μητέρας

από steam 11/05/2019 0 Σχόλια

H  Ημέρα της Μητέρας είναι μια γιορτή προς τιμή της μητρότητας.

 

Ο εορτασμός της μητέρας και της μητρότητας εντοπίζεται από τα αρχαία Ελληνικά και Ρωμαϊκά χρόνια, όπου διοργανώνονταν φεστιβάλ προς τιμή των θεοτήτων Ρέας και Κυβέλης. Ωστόσο η πιο κοντική στη σημερινή γιορτή ήταν στα πρώτα Χριστιανικά χρόνια και ονομαζόταν «Η Κυριακή της Μητέρας». Η γιορτή αυτή αποτελούσε μεγάλη παράδοση στη Μεγάλη Βρετανία και άλλα μέρη της Ευρώπης και έπεφτε την τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής. Αρχικά η γιορτή συνδεόταν με την επιστροφή των πιστών στη Μητέρα Εκκλησία, την εκκλησία της ενορίας τους δηλαδή για μια ειδική λειτουργία.Με τον καιρό η παράδοση μετατράπηκε σε μια πιο κοσμική γιορτή κατά την οποία τα παιδιά προσέφεραν στις μητέρες τους λουλούδια και άλλα δείγματα της εκτίμησής τους.Το έθιμο σταδιακά σταμάτησε να είναι τόσο δημοφιλές μέχρι που συνδέθηκε με την αντίστοιχη Αμερικάνικη Γιορτή της Μητέρας τις δεκαετίες του 1930 και 1940.

 

Οι ρίζες της Ημέρας της Μητέρας όπως γιορτάζεται στις ΗΠΑ φτάνουν ως το 19ο αιώνα. Στα χρόνια πριν τον Εμφύλιο η Ann Reeves Jarvis  από τη Δυτική Βιρτζίνια βοήθησε στην ίδρυση των «κλαμπ εργασίας γυναικών»” για να διδάξει τις γυναίκες της περιοχής πως να φροντίζουν τα παιδιά τους.Αυτά τα κλαμπ λειτούργησαν ενωτικά στην περιοχή που ήταν ακόμα διχασμένη από τον Εμφύλιο. Το 1868 η Jarvis οργάνωσε την ημέρα «Φιλίας της Μητέρας» Ακόμα ένας πρόδρομος της Ημέρας της Μητέρας δημιουργήθηκε από τη σουφραζέτα Julia Ward Howe.

 

Στα 1870 η Howe έγραψε τη «διακύρηξη για την Ημέρα της Μητέρας», που καλούσε τις μητέρες να ενωθούν για την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης.Ο επίσημος εορτασμός της Ημέρας της Μητέρας ξεκίνησε στα 1900 ως αποτέλεσμα των συντονισμένων προσπαθειών της Ann Jarvis. Mετά το θάνατο της μητέρας της, καθιέρωσε αυτή τη μέρα προκειμένου να τιμήσει τις θυσίες των μανάδων για τα παιδιά τους.

 

 

 

Το Μάιο του 1908 οργάνωσε την πρώτη επίσημη γιορτή στην εκκλησία των Μεθοδιστών στο Grafton, της Δυτικής Βιτζίνια. Η Jarvis -που παρέμεινε ανύπαντρη και χωρίς παιδιά όλη της τη ζωή-  κατάφερε να δει τη γιορτή της να προστίθεται και επίσημα στο ημερολόγιο.Έως το 1912 πολλές πολιτείες είχαν υιοθετήσει την Ημέρα της Μητέρας ως ετήσια γιορτή , ενώ στα 1914 ο πρόεδρας Wilson υπέγραψε ένα μέτρο καθιερώνοντας τη δεύτερη Κυριακή του Μαϊου ως Ημέρα της Μητέρας.

 

Η Anna Jarvis είχε αρχικά συλλάβει την ιδέα της Ημέρας αυτής  ως ένα προσωπικό εορτασμό ανάμεσα στις μητέρες και τις οικογένειές τους. Όμως από τη στιγμή που έγινε εθνική γιορτή άρχισε η εμπορευματοποίησή της. Η Jarvis αντιτάχθηκε σε όλη αυτή την εκμετάλλευση και κάλεσε τους πολίτες να πάψουν να αγοράζουν λουλούδια, κάρτες και άλλα εμπορικά προϊόντα. Επίσης προχώρησε σε μηνύσεις εταιρειών  που χρησιμοποιούσαν τον όρο με σκοπό το κέρδος.

 

Παρόλο που η Ημέρα της Μητέρας γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο οι παραδόσεις διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα.Στην Ταυλάνδη για παράδειγμα η Ημέρα της Μητέρας γιορτάζεται τον Αύγουστο, την ημέρα γενεθλίων της βασίλισας Sirikit. Στην Αιθιοπία οι οικογένειες μαζεύονται κάθε φθινόπωρο σε μια μεγάλη γιορτή για τον εορτασμό της μητρότητας. Στις ΗΠΑ η Ημέρα της Μητέρας εξακολουθεί να γιορτάζεται με δώρα και λουλούδια στις μητέρες και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες καταναλωτικές ευκαιρίες.Κάποιες φορές η Ημέρα της Μητέρας έχει αποτελέσει την αφορμή για πολιτικές ή φεμινιστικές διεκδικήσεις.

 

Το 1968 η Coretta Scott King, σύζυγος του Martin Luther King Jr, χρησιμοποίησε την ημέρα αυτή για να προωθήσει μια πορεία για τις λιγότερο προνομιούχες γυναίκες και παιδιά.Στα 1970 γυναικείες ομάδες χρησιμοποίησαν τη γιορτή για να αναδείξουν την ανάγκη για ίσα δικαιώματα και πρόσβαση στην παιδική μέριμνα. Όποια κι αν είναι όμως η αφορμή, η Γιορτή της Μητέρας απευθύνεται σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου και αποτελεί ευκαιρία να τιμήσουμε το πιο σημαντικό πρόσωπο της ζωής μας :

TH MAMA!! 

Αφήστε σχόλιο