Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας την πλοήγηση, συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Εκπαιδευτικά παιχνίδια SΤΕΜ

από steam 13/06/2019 0 Σχόλια

Οι ΗΠΑ  εξελίχθηκαν σε παγκόσμιο ηγέτη λόγω της καινοτομίας στην Επιστήμη και την Τεχνολογία. Προκειμένου να διατηρήσει την ανταγωνιστική θέση της στην αγορά , η χώρα βασίζεται στις μελλοντικές καινοτομίας των ανερχόμενων επιστημόνων, μηχανικών και μαθηματικών. Τα αρχκά αυτά αντιπροσωπεύει και το ακρωνύμιο STEM: Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά.

Δυστυχώς ο αριθμός των σπουδαστών που ακολουθούν τις κατευθύνσεις STEM μειώνεται. Συγχρόνως υπάρχει έλλειψη καθηγητών που είναι ικανοί στα παραπάνω θέματα. Τα καλά νέα είναι ωστόσο πως στην αγορά εργασίας  STEM υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες λόγω της έλλειψης καταρτισμένων υποψήφιων. Πως λοιπόν μπορούμε να καθοδηγήσουμε τα παιδιά μας για την ανεύρεση μιας θέσης εργασίας που θα κάνει τη διαφορά;

Η απάντηση είναι : ξεκινήστε τα νωρίς και κάντε το διασκεδαστικό.

Σε μια στατιστική μελέτη του Εθνικού κέντρου Εκπαίδευσης που έγινε σε 7.750 παιδιά από το νηπιαγωγείο μέχρι την 2α Γυμνασίου, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι γενικές γνώσεις στα νηπιαγωγεία ήταν ισχυρός δείκτης για τα επιτεύγματα και τις γνώσεις τους στις μεγαλύτερες τάξεις. Επομένως ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να αρχίσει ένα παιδί να μαθαίνει. Όσο νωρίτερα γνωρίσει ένα παιδί τους τομείς του STEM, τόσο πιθανότερο είναι να συνεχίσει να ενδιαφέρεται και να προοδεύσει σε αυτούς.

Ένας από τους πρώτους τρόπους να κάνει το παιδί τη γνωριμία με τις θεμελιώσεις έννοιες των θεμάτων STEM είναι μέσα από το παιχνίδι.

Με αυτό τον τρόπο εξασκεί την κριτική σκέψη και τη δημιουργικότητα, δύο χαρακτηριστικά απαραίτητα στα STEM.

Το παιχνίδι είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη σωματική, αισθητηριακή, κοινωνική και πνευματική ανάπτυξη ενός παιδιού. Επιτρέπει στα παιδιά να μάθουν εμπειρικά τον κόσμο γύρω τους και θέτει την περιέργειά τους υπό αμφισβήτηση.

 

 

Για τους δασκάλους και τους γονείς που επιθυμούν να ενθαρρύνουν τα παδιιά τους μέσα από αυτές τις θεμελιώδεις ικανότητες αναφέρονται παρακάτω 5 τρόποι μάθησης μέσω του παιχνιδιού:

Παιχνίδια φυσικής, μαθηματικών

Σε μια έρευνα δύο εβδομάδων με παιχνίδια εισαγωγής στον κόσμο της φυσικής και των μαθηματικών  που έγινε σε 1.800 παιδιά της Τετάρτης Δημοτικού, σε 59 τάξεις, ανακάλυψαν ότι τα κορίτσια μείωσαν την αρνητική αντίληψή τους για τα μαθηματικά και τη φυσική. Παρατηρήθηκαν ακόμα επιδόσεις σε σπουδαστές που συμμετείχαν στα παιχνίδια αυτά και θετικές εντυπώσεις. κατασκευών 

Παιχνίδια Κατασκευών

Σε ένα δομημένο παιχνίδι συναρμολόγησης τα παιδιά αξιοποιούν δεξιότητες που είναι καίριες σε πολλούς τομείς των θεμάτων STEM.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί τωρινοί μηχανικοί θυμούνται με αγάπη πως τα παιχνίδια κατασκευών τους ενέπνευσαν να ακολουθήσουν αυτή την οδό. Τα παιδιά παρατηρούν και αναλύουν ένα αντικείμενο και στη συνέχεια ασχολούνται με τα κομμάτια ώστε συναρμολογώντας τα να δημιουργήσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Παιχνίδια ρόλων

Μέσω των παιχνιδιών ρόλου και της φαντασίας οι μαθητές εκπαιδεύονται σε σενάρια που αναπτύσσουν διαφορετικές δεξιότητες που συναντάμε συχνά στα STEM.

Retro/Παραδοσιακά παιχνίδια

Παρά την πληθώρα πολύπλοκων παιχνιδιών που διατίθενται αυτή τη στιγμή στην αγορά, τα παλιά παραδοσιακά παιχνίδια εξακολουθούν να αποτελούν μια καλή επιλογή. 

Παιχνίδια όπως μια λαστιχένια μπάλα ή τα ξύλινα τουβλάκια κατασκευής επιτρέπουν στα παιδιά να έχουν αυτά το πάνω χέρι στο παιχνίδι παρά το αντίθετο. Επιπλέον είναι μια ασφαλής και οικονομική λύση και μπορούν να έχουν περισσότερες από μία χρήσεις ενώ απαιτούν περισσότερη φαντασία. 

Μαγειρική

Αν και δεν το αντιλαμβανόμαστε η μαγειρική και το ψήσιμο αποτελούν μια σειρά χημικών αντιδράσεων. Η μέτρηση του περιεχομένου μιας κουταλιάς, η μίξη των υλικών και η παρατήρηση του φαγητού που φουσκώνει είναι μικρά αλλά δυναμικά βήματα στη διεξαγωγή καθημερινών πειραμάτων στο σπίτι. Η προσέγγιση της μαγειρικής από μια επιστημονική άποψη είναι όχι μόνο διασκεδαστική αλλά επιτρέπει στα παιδιά να δούν τα καθημερινά αντικείμενα από μια άλλη σκοπιά.

 

 

 

 

 

Αφήστε σχόλιο