Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας την πλοήγηση, συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Η εξελικτική ιστορία των επιτραπέζιων παιχνιδιών

από steam 04/07/2019 0 Σχόλια

Η διασκεδαστική ενασχόληση με τα επιτραπέζια παιχνίδια δεν αποτελεί μοντέρνα εφεύρεση. Παρόλο που στα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι δε διέθεταν ηλεκτρονικά παιχνίδια για να διασκεδάζουν, περνούσαν τον ελεύθερο χρόνο τους παίζοντας εντός και εκτός σπιτιού.

Δε γνωρίζουμε ποιοι ήταν εκείνοι που ξεκίνησαν πρώτοι να παίζουν. Πιθανόν τα παλαιότερα παιχνίδια να γεννήθηκαν σε προϊστορικούς καιρούς και τα πιόνια να κατασκευάζονταν από κόκκαλα ή ξύλο.

Είναι αδύνατο να συμπεράνουμε ποιο ήταν το αρχαιότερο παιχνίδι στον κόσμο, ωστόσο ανακαλύψεις που έγιναν σε αρχαιολογικούς χώρους στην Τουρκία, το Ιράκ και τη Συρία αποκάλυψαν ένα αρχαίο παιχνίδι που αποτελεί ακόμα μυστήριο για τους αρχαιολόγους. Φαίνεται πάντως ότι τα παιχνίδια γρήγορα αποτέλεσαν μια ελκυστική μορφή διασκέδασης, ένα πολύτιμο δώρο, μια ένδειξη πλούτου καθώς και  επιθυμητά αντικείμενα για τη μετά θάνατον ζωή (πιθανόν με την αντίληψη του επιπλέον ελεύθερου χρόνου).

Αρχαία Παιχνίδια Κύρους

Μόνο με τη φαντασία μπορεί να σκεφτεί κανείς τα παιχνίδια που έπαιζαν οι άνθρωποι την παλιά εποχή καθώς και τους συνήθεις τρόπους απασχόλησης των παιδιών. Αρχαίες πηγές περιγράφουν ορισμένα παιχνίδια ωστόσο παραμένει άγνωστο πόσα από αυτά ήταν διαθέσιμα σε όλους.  Σίγουρα ο αριθμός των ανθρώπων που μπορούσαν να συμμετέχουν αυξήθηκε με τον καιρό, αλλά παραμένει άγνωστο πόσα παιχνίδια ήταν διαθέσιμα σε όλους τα πρώτα χρόνια.

Σύμφωνα με αρχαιολογικές ενδείξεις, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι διασκέδαζαν με επιτραπέζια παιχνίδια. Ακόμα και η βασίλισσα Νεφερτίτη, η διάσημη σύζυγος του Ραμσή του Β, παρουσιάζεται στον τάφο της να παίζει το επιτραπέζιο παιχνίδι Σένετ. Το δεύτερο πιο διάσημο παιχνίδι στην αρχαία Αίγυπτο ήταν το Μέχεν. Δε γνωρίζουμε ποιο από τα δύο παιχνιδια είναι το αρχαιότερο, ωστόσο το Σένετ φαίνεται να είναι το πρώτο.  

Η πρώτη ένδειξη του παιχνιδού Μέχεν τοποθετείται στο 3.000 πΧ.

Υπήρξε εξαιρετικά δημοφιλές κατά την περίοδο του Παλαιού Βασιλείου και παρέμεινε επίκαιρο έως και την Τρίτη Ενδιάμεση Περίοδο. Το Μέχεν παιζόταν σε ένα ταμπλό μπου έμοιαζε με πρώτη  ματιά με κοχύλι αλλά στην πραγματικότητα παρίστανε ένα φίδι. Το σετ περιλάμβανε περίπου τρία με έξι κομμάτια και μερικά μικρά πιόνια.

Από την άλλη το Σένετ ήταν γνωστό κατά την Προ Δυναστική περίοδο.Το παιχνίδι παιζόταν σε ένα πλέγμα 30 τετραγώνων διατεταγμένα σε 3 σειρές.

Οι ακριβείς κανόνες δεν έχουν διασωθεί ωστόσο φαίνεται ότι παιζόταν με δυό σειρές πιόνια. Το παιχνίδι είχε ως στόχο την επαφή με τις θεότητες. Πιστεύεται ότι ο επιτυχημένος παίχτης είχε την προστασία των Θεών Ρα,Θοθ και Όσιρι. Η τελευταία σύνδεσή του με τον Όσιρι εξηγεί την τοποθέτησή του μέσα σε τάφους. Το Σενέτ υπήξε τόσο δημοφιλές που αναφέρεται και στο Βιβλίο των Νεκρών.  

Το περίφημο Βασιλικο παιχνιδι του Ουρ διέφερε από τα Αιγυπτιακά επιτραπέζια παιχνίδια καθώς ήταν διαθέσιμο και στους απλούς ανθρώπους. Το παιχνίδι είναι περίπου 5.000 χρόνων και ρίχνει φως σε λεπτομέρεις της νοοτροπίας του λαού των Ουρ. Είναι ένα αγωνιστικό παιχνίδι και παιζόταν με ζάρια. Το παιχνίδι αυτό διαδόθηκε στις γειτονικές χώρες και την Αίγυπτο.

 

 

 

Ακόμα ένα ενδιαφέρον παιχνίδι ανακαλύφθηκε σε ένα τάφο που τοποθετείται κατά τον πρώτο αιώνα, αυτόν του Δρυίδη του Colchester. Η ανακάλυψή του ήταν πολύ σημαντική καθώς το παιχνίδι σώζεται ακέραιο και μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τα επιτραπέζια παιχνίδι στην Αρχαία Βρετανία. Ωστόσο δεν είναι γνωστή η προέλευσή του. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες έφεραν πολλά παιχνίδια τη Βρετανία τα οποία συχνά είχαν τις ρίζες τους στη Μέση Ανατολή ή την Ελλάδα.

Η κληρονομιά των αρχαίων παιχνιδιών.

Σήμερα οι άνθρωποι εξακολουθούν να περνούν χρόνο παίζοντας παιχνίδια. Τα επιτραπέζια παρέμειναν δημοφιλή στο πέρασμα των αιώνων. Μπορεί να μην αποτελούν πια σύμβολα πλούτου και κύρους αλλά είναι προσιτά σε όλους και το ίδιο διασκεδαστικά.

Πολλά από τα αρχαία παιχνίδια διαδόθηκαν σε άλλες χώρες και αντικαταστάθηκαν από παρόμοια σε όλες τις ηπείρους.

Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη τη διασκέδαση και την απόδραση από την καθημερινή ρουτίνα από την αρχή του κόσμου έως και στις μέρες μας.

Όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που βρίσκουν διέξοδο αλλά και πνευματική διέγερση στα επιτραπέζια παιχνίδια.

 

Αφήστε σχόλιο