Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας την πλοήγηση, συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Το εκπαιδευτικό παιχνίδι στη βρεφική ηλικία

από steam 21/07/2019 0 Σχόλια

Σύμφωνα με έρευνες η μάθηση  μέσα από το παιχνίδι είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξης του παιδιού.

Ο χρόνος που αφιερώνει ένα παιδί στο παιχνίδι είναι ένας τρόπος εκτόνωσης της επιπλέον ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα ανακαλύπτει καινούρια πράγματα για τον εαυτό του από τον πρώτο κιόλας χρόνο της ζωής του. Το μυαλό ενός βρέφους αναπτύσσεται ακόμα και με την απλή παρατήρηση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζει.

Η χρήση των εκπαιδευτικών παιχνιδιών βοηθά τα παιδιά στην απόκτηση δεξιοτήτων που θα τα συντροφέψουν για το υπόλοιπο της ζωής τους. Ορισμένες από αυτές είναι η επίλυση προβλημάτων, η διαχείριση κρίσεων και η σχέση αιτίας και αποτελέσματος. Το παιχνίδι παρέχει στα παιδιά τις απαραίτητες πληροφορίες που τα βοηθούν να μοιράζονται , να αναπτύσσουν κινητικές δεξιότητες και να τροφοδοτούν τη δημιουργικότητα  και τη φαντασία τους.

Τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν να παίζουν με εκπαιδευτικά παιχνίδια από τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Παρακάτω θα βρείτε ορισμένες προτάσεις  για εκπαιδευτικά παιχνίδια με τα πλεονεκτήματά τους ανάλογα με την ηλικία :

Από 1 έως 12 μηνών : Το αισθητήριο παιχνίδι βοηθά στην υποκίνηση των αισθήσεων των βρεφών. Καθώς το μωρό μεγαλώνει και αναπτύσσει το συντονισμό ματιού – χεριού, τα παιχνίδια με χρώματα και μαλακά σχήματα θα το βοηθήσουν. Καθώς γίνεται πιο κινητικό μπορεί να καταλάβει πως λειτουργούν τα παιχνίδια με την καθοδήγηση των γονιών. Επίσης παιχνίδια που κινούνται ή παίζουν μουσική είναι ιδανικά γι αυτή την ηλικία.

Ορισμένα παραδείγματα τέτοιων παιχνιδιών είναι:

 • Μασώμενα
 • Μικρά κυβάκια από ύφασμα
 • Μικρά φορητά παιχνίδια με φως και ήχους
 • Χαλάκια με ήχους

Από 12 μηνών έως 2 ετών : Όταν το παιδί κλείνει τον πρώτο χρόνο της ζωής του γίνεται όλο και πιο κινητικό. Η εισαγωγή των σωστών παιχνιδιών θα του διδάξει την ισορροπία και θα κεντρίσει την περιέργειά του για ανακάλυψη του χώρου μέσα στον οποίο κάνει τα πρώτα του βήματα.

Καθώς το παιδί μαθαίνει να περπατάει, μπορείτε να ενσωματώσετε και τους αριθμούς μετρώντας τα βήματά του, εξοικειώνοντάς το με το μέτρημα ακόμα κι αν είναι νωρίς για να κατανοήσει τη σημασία του.

Τα θεματικά σύνολα παιχνιδιών είναι ιδανικά για την ηλικία  των 12 με 18 μηνών καθώς βοηθούν στην αναγνώριση των σχημάτων. Για παράδειγμα αν έχετε παιχνίδια με ζώα , μπορείτε να εξασκήσετε την αντίληψη του παδιού διδάσκοντάς του τους ήχους που βγάζει κάθε ζώο. Κάτι τέτοιο βοηθά και στη γλωσσική ανάπτυξη ενισχύοντας τόσο  τα ονόματα όσο και τα χρώματα και τα σχήματα.

Ορισμένα παραδείγματα παιχνιδιών αυτής της ηλικίας είναι:

 • Αυτοκίνητα και αλογάκια όπου μπορούν να ανέβουν τα παιδιά
 • Οχήματα που σέρνονται ή τραβιούνται
 • Θεματικά παιχνίδια
 • Θεματικά βιβλία
 • Μεγάλα τουβλάκια κατασκευών

 

 

 

Από 2 ετών και άνω:

Από το δεύτερο χρόνο της ζωής του παιδιού  μπορείτε να προτείνετε παιχνίδια που προάγουν τη φυσική άσκηση. Η εισαγωγή τους σε αυτά τα παιχνίδια θα πρέπει να γίνει με τη συμβουλή της τήρησης των κανόνων ασφαλείας, ώστε αν στο μέλλον χρησιμοποιήσουν ένα ποδήλατο να ξέρουν πως θα πρέπει να φορούν κράνος.

Αυτή είναι η ιδανική ηλικία για μια πρώτη γνωριμία με τα παιχνίδια κατασκευών. Υπάρχουν πολλές επιλογές  παιχνιδιών όπου τα παιδιά μαθαίνουν να γράφουν, να ζωγραφίζουν και να αναπτύξουν τις γνωστικές τους ικανότητες. Επίσης το διάβασμα βιβλίων όπου η αναφορά ενός ζώου, πχ ενός σκύλου συνοδεύεται από την αντίστοιχη εικόνα επιτρέπει στο παιδί το συσχετισμό της εικόνας και του ήχου που κάνει ένας σκύλος. Η ανάγνωση στα παιδιά βιβλίων με εικόνες και λίγες λέξεις σε κάθε σελίδα τα βοηθά να κατανοήσουν πως αποτυπώνονται οι λέξεις στο χαρτί. Ορισμένα παραδείγματα παιχνιδιών που προάγουν τις γνωστικές ικανότητες περιλαμβάνουν:

 • Τρίκυκλα
 • Μικρές μπασκέτες
 • Άμμο χτισίματος
 • Μπλοκ χρωματισμού
 • Μαλακά βιβλία με ήχους και χρώματα
 • Μαγνητικά τουβλάκια
 • Παιχνίδια αριθμητικής

Η ενσωμάτωση του παιχνιδιού στην καθημερινότητα του παιδού σας συμβάλλει τόσο στη διασκέδαση όσο και στην πνευματική ανάπτυξή του. Διαλέξτε λοιπόν το παιχνίδι που του ταιριάζει μέσα από τη γκάμα εκπαιδευτικών παιχνιδιών των Steam Toys!

Αφήστε σχόλιο