Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας την πλοήγηση, συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Πως να ανακαλύψετε τα ταλέντα του παιδιού σας

από steam 25/08/2019 0 Σχόλια

Κάθε παιδί είναι μοναδικό. Αυτό που καλούμαστε να κάνουμε σαν γονείς είναι να ανακαλύψουμε και να τροφοδοτήσουμε τα ταλέντα των παιδιών μας.

Μια δραστηριότητα που ενθουσιάζει ένα παιδί μπορεί πολύ απλά να είναι αδιάφορη σε ένα άλλο. Εαν έχετε περισσότερα από ένα παιδιά, θα το έχετε παρατηρήσει πολύ συχνά. Ως γονείς θα πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο να ανακαλύψουμε και να καθορίσουμε τι είναι αυτό που κάνει κάθε παιδί ιδιαίτερο και να ενισχύσουμε αυτή του την κλίση στο μέγιστο δυνατό.

 

Πως να καλλιεργήσετε το ταλέντο του παιδιού σας σε 3 απλά βήματα:

 

1. Παρατηρήστε το ταλέντο του  παιδιού σας.

 

Με τον όρο «ταλέντο» δεν εννοούμε απαραίτητα το να είναι το παιδί σας ιδιοφυία σε ένα ορισμένο πεδίο. Κάθε παιδί έχει ένα συνδυασμό ικανοτήτων και κλίσεων. Παρατηρήστε τα παιχνίδια που προτιμά να παίζει και ακούστε με προσοχή τις απορίες που τυχόν έχει. Για παράδειγμα ένα παιδί που αγαπά τη μουσική και το χορό. Θα πρέπει να του παρέχουμε τις δραστηριότητες εκείνες που θα ενδυναμώσουν αυτή του την τάση. Ακόμα και η διαδικασία της μάθησης θα έχει καλύτερα αποτελέσματα αν γίνει μέσα από τη μουσική και την κίνηση. Προτιμήστε λοιπόν παιχνίδια με ήχους και μουσική ή βιβλία που έχουν σχέση με το χορό.

 

2. Επαινέστε την προσπάθεια, όχι την ικανότητα.

 

Η ανταμοιβή της προσπάθειας είναι σημαντική, όχι μόνο για την ανάπτυξη του ταλέντου του παιδιού αλλά και την ενδυνάμωση της αυτοεκτίμησής του. Επικροτώντας την προσπάθεια «Πω πω, κοίτα πόσο πολύ δούλεψες και τι όμορφα ζωγράφισες αυτή τη σελίδα!» , μαθαίνουμε στο παιδί ότι απαιτείται προσπάθεια για να αναπτύξει το ταλέντο του. Ακόμα και τα παιδιά που είναι φυσικά ταλέντα σε κάτι χρειάζεται να εξασκήσουν αυτή τους την ικανότητα μέσα από σκληρή δουλειά.

 

3.  Εξασφαλίστε τρόπους ανάπτυξης των ενδιαφερόντων των παιδιών σας

 

Αναπτύξτε ένα πλούσιο περιβάλλον μάθησης ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του παιδιού.Εαν στο παιδί σας αρέσουν οι κατασκευές, αναζητήστε χώρους όπου μπορεί να παίξει με τουβλάκια και να αναπτύξει το ταλέντο του μαζί με άλλα παιδιά.Αγοράστε του βιβλία που αναφέρονται σε θέματα κατασκευών καθώς και αντίστοιχα παιχνίδια. Εαν στο δρόμο για το σπίτι συναντήσετε μια οικοδομή δε θα ήταν κακή ιδέα να σταματήσετε και να του δείξετε τα μηχανήματα και το χώρο. Με λίγα λόγια βρείτε δραστηριότητες που αναδεικνύουν το ταλέντο του και τον κρατούν απασχολημένο.

 

Τι γίνεται εαν δε γνωρίζω ποια είναι η κλίση του παιδιού μου;

 

Κάποιες φορές είναι δύσκολο να ανακαλύψει κανείς τα ιδιαίτερα ταλέντα ενός παιδιού από πολύ μικρή ηλικία. Μέσα από διαφορετικές δραστηριότητες και παρατηρώντας τα παιχνίδια που του αρέσουν, μπορείτε να πάρετε μια πρώτη ιδέα προς τα που κλίνουν οι προτιμήσεις του. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνει ένα παιδί, αν δηλαδή είναι οπτικός ή ακουστικός τύπος ώστε να το βοηθήσουμε προς την αντίστοιχη κατεύθυνση. Μαθαίνοντας τις δυνατότητες των παιδιών μας τα βοηθάμε να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο τα ταλέντα που μπορεί να έχουν, προκαλώντας τα να βάλουν στόχους και να τους κατακτήσουν.

 

Να θυμάστε : Kάθε παιδί είναι ένα μικρό θαύμα. Και έτσι θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε.

 

Ετικέτες: παιδί ταλέντα steam stem

Αφήστε σχόλιο