Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας την πλοήγηση, συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Παιχνίδια και Alzheimer

από steam 17/09/2019 0 Σχόλια

Η 21η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη ομώνυμη νόσο, αλλά και την αφύπνιση και ενεργοποίηση της Πολιτείας. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και αποτελεί μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες με μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης. Ο όρος «άνοια» αφορά στην έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, καταρχήν της μνήμης και ακολούθως του λόγου, της κρίσης και συνολικά της προσωπικότητας. Η νόσος περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1906 από τον Γερμανό ψυχίατρο και νευροπαθολόγο Αλόις Αλτσχάιμερ (1864-1915), εξ ου και η ονομασία της.

Σήμερα, υπάρχουν 197.000 ασθενείς στην Ελλάδα και 40.000.000 παγκοσμίως, ενώ από τη νόσο προσβάλλονται το 5% των ατόμων άνω των 65 ετών και το 25% άνω των 85. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, στο μέλλον ο αριθμός των ανοϊκών ατόμων θα αυξηθεί δραματικά. Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (Alzheimer Hellas) εκτιμά ότι αριθμός τους στην χώρα μας θα φθάσει στους 354.000 το 2050.

Η ανάγκη για παιχνίδι ή αλλιώς για διασκέδαση αφορά και τους ενήλικες συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων με άνοια. Η ενέργεια, η διέγερση καθώς και η αίσθηση επίτευξης που συνοδεύουν το παιχνίδι αποτελούν παράγοντες ευεργετικούς όσο και θεραπευτικούς. Τα παιχνίδια που απευθύνονται σε ανθρώπους που πάσχουν από Alzheimer δεν είναι διαφορετικά από τα άλλα παιχνίδια. Επομένως είναι σημαντικό να χαρίζουμε παιχνίδια στους ασθενείς αυτούς. Εκείνοι μπορεί να μην αντιλαμβάνονται τα οφέλη που συνοδεύουν ένα τέτοιο δώρο, ωστόσο παρακολουθώντας τους κανείς μπορεί να τα διαπιστώσει.

Όταν επιλέγουμε ένα παιχνίδι για έναν ασθενή με Alzheimer, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις ικανότητές του. Κι αυτό γιατί οι γνωστικές και κοινωνικές ικανότητες καθώς και η οξύτητα της αντίληψης του ατόμου έχουν αμβλυνθεί λόγω της ασθένειας. Όπως συμβαίνει στις ασθένειες που εξελίσσονται προοδευτικά, ο ασθενής αποκτά ξανά κάποιες παιδικές ιδιότητες που τον κάνουν να βλέπει τον κόσμο σαν ένα μαγικό μέρος.

 

Για τα παιδιά όλα είναι καινούρια αφού δεν έχουν μεγάλο παρελθόν. Το ίδιο ισχύει και για τα άτομα με Alzheimer. Ο κόσμος τους μπορεί να είναι γεμάτος πρωτοτυπία αφού το μεγαλύτερο μέρος του παρελθόντος χάνεται σταδιακά λόγω της ασθένειας. Χωρίς την ανάμνηση του παρελθόντος και την αναμονή του μέλλοντος τα άτομα αυτά ζουν περισσότερο το παρόν. 

 

Τα περισσότερα παιχνίδια που έχουν ζωηρά χρώματα και σχήματα είναι κατάλληλα για τα άτομα με Alzheimer. Παιχνίδια όπως κύβοι που περιστρέφονται αποτελούν άσκηση για τα χέρια και την ίδια στιγμή είναι διασκεδαστικά. 

 

 

 

 

 

Το γεγονός με τα παιχνίδια είναι ότι μας απορροφούν. Από τη στιγμή που ασχολούμαστε με ένα παιχνίδι όλη η προσοχή μας είναι στραμμένη στην εξερεύνησή του. Οτιδήποτε τραβά την προσοχή των ασθενών αυτών δε μπορεί παρά να είναι ευεργετικό.

 

Ο Jean Piaget (Ελβετός ψυχολόγος, γνωστός για τις έρευνές του γύρω από το παιδί) ανέπτυξε ίσως την πιο γνωστή θεωρία για τη γνωστική εξέλιξη του ατόμου. Σύμφωνα με αυτόν, το παιχνίδια είναι αναγκαίο μέρος της εξελικτικής διαδικασίας μέσα από τέσσερα στάδια.Πολλοί ισχυρίζονται πως ένα άτομο με Alzheimer πηγαίνει πίσω στα στάδια της θεωρίας του Piaget. Πιο απλά, ο ασθενής χάνει τη γνωστική ικανότητα με την πρόοδο της ασθένειας. Παρατηρώντας κάποιον με άνοια, αυτή η άποψη επιβεβαιώνεται, ωστόσο δε θα πρέπει να ξεχνά κανείς πως πρόκειται πάντα για έναν ενήλικα με εμπειρίες και ευαισθησίες.

 

Η αναζήτηση παιχνιδιών για ασθενείς με άνοια αποτελεί μια χρονοβόρα διαδικασία. Τα παιχνίδια που απευθύνονται σε ανθρώπους που πάσχουν από  άνοια, Alzheimer ή οποιαδήποτε νόσο που αφορά σε απώλεια μνήμης, είναι παιχνίδια με κάρτες, λέξεις και οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει τη δεξιότητα του μυαλού. Μέσα από τα παιχνίδια βελτιώνεται η εγκεφαλική διέγερση που απαιτείται ώστε τα άτομα που πάσχουν  να παραμείνουν απασχολημένα και σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της πνευματικής άσκησης που παρέχει μια τέτοια δραστηριότητα.

 

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία δημιουργικών παιχνιδιών για να επιλέξει κανείς για τον γονιό ή το συγγενή του. Στη γκάμα των παιχνιδιών αυτών περιλαμβάνονται:

  • Παιχνίδια που απαιτούν παρατηρητικότητα και συναρμολόγηση διάφορων κομματιών
  • Παιχνίδια που ενισχύουν τη διανοητική ικανότητα μέσα από πνευματική άσκηση ή ερωτήσεις που ενθαρρύνουν την έκφραση ιδεών
  • Παιχνίδια που βελτιώνουν τη μνήμη, ανακαλώντας τις αναμνήσεις του ατόμου λεκτικά ή μέσα από εικόνες
  • Παιχνίδια που πλάθουν διανοητικούς συνδέσμους μέσω συνεργασίας

 

Με τη σωστή εξάσκηση οι ασθενείς που πάσχουν από Alzheimer και άλλες συναφείς παθήσεις απολαμβάνουν ώρες διασκέδασης, καθώς και  υγιή και άμεση πνευματική διέγερση. Ένα ακόμα πλεονέκτημα των παιχνιδιών αυτών είναι ότι δεν απευθύνονται μόνο σε ασθενείς αλλά σε όλη την οικογένεια.  Είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο που ταιριάζουν σε όλους, διεγείρουν τη φαντασία και είναι ο καλύτερος τρόπος για συνάθροιση και ποιοτική διασκέδαση.

 

Ετικέτες: steam maths alzheimer

Αφήστε σχόλιο