Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας την πλοήγηση, συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Γιατί το παιχνίδι με τα παιδιά ωφελεί και τους γονείς

από steam 24/10/2019 0 Σχόλια

Από τον Ben Paynter

 

Aυτό που είναι ωφέλιμο για την ανάπτυξη του παιδιού είναι εξίσου καλό για τη συναισθηματική ισορροπία των γονιών.

 

Τα περισσότερα παιδιά στις ΗΠΑ έχουν άφθονη πρόσβαση σε παιχνίδια. Αυτό στο οποίο υστερούν είναι ένα σημαντικό πρόσωπο με το οποίο μπορούν να παίξουν: το γονιό τους.

Παιδιά από εννιά χώρες  όπως η Ρωσία, η Δανία, το Μεξικό, η Γερμανία, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία,οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Σαουδική Αραβία, αναφέρουν κατά μέσο όρο 17%, ότι δεν έχουν χρόνο για παιχνίδι. H  τάση αυτή είναι περισσότερο διαδεδομένη στις ΗΠΑ όπου το 22% των παιδιών αναφέρουν πως δεν έχουν αρκετό χρόνο για παιχνίδι, με δεύτερη την Κίνα και πρώτη τη Σαουδική Αραβία.

 

Η κρίση αυτή φαίνεται να επηρεάζει και τους γονείς. Το 32% των γονιών παραδέχονται πως στερούνται χρόνο με τα παιδιά τους, ένα πρόβλημα που γίνεται εντονότερο κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου. Ωστόσο τότε είναι που το παιχνίδι είναι εξίσου σημαντικό, καθώς σε συνδυασμό με το σχολείο βελτιώνει την κοινωνική, συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη των παιδιών.Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν από μια έρευνα που έγινε από τη Lego σε περίπου 13.000 γονείς και παιδιά παγκοσμίως. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά στη νεώτερη ιστορία το παιχνίδι φαίνεται να απειλείται.

 

 

 

 

Στις ΗΠΑ όπως και στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες οι άνθρωποι τρέχουν τόσο πολύ που νομίζουν ότι χρειάζεται να προγραμματίζουν κάθε λεπτό της ημέρας. Επομένως αυτό που πλήτεται περισσότερο είναι ο ελεύθερος χρόνος, οι στιγμές όπου παιδιά και γονείς επιδίδονται σε δραστηριότητες που τους κάνουν δημιουργικούς και ευρηματικούς και διοχετεύουν τα συναισθήματά τους.

 

Όταν αναφερόμαστε στη μάθηση μέσω του παιχνιδιού εννοούμε ότι τα παιδιά μαθαίνουν να παίρνουν πρωτοβουλίες, να ρισκάρουν και να περνούν χρόνο δημιουργικά.Σύμφωνα με την έρευνα, τα παιδιά σήμερα προτιμούν να ασχολούνται με τα ψηφιακά παιχνίδια παρά με αυτά που λαμβάνουν χώρα έξω.Αλλά και εννιά στους δέκα γονείς θεωρούν το παιχνίδι βασικό για την ψυχική τους ισορροπία, ενώ πιστεύουν ότι τους ξεκουράζει και τους δίνει ενέργεια.Ακόμα νιώθουν πιο δεμένοι  με τα παιδιά τους όταν παίζουν με αυτά, κάτι που αποδεικνύεται ωφέλιμο και για τις δύο πλευρές.

 

Στην ίδια κατεύθυνση προσανατολίζονται και έρευνες που έγιναν από το Harvard, καθώς αποδεικνύουν ότι η ενασχόληση γονιών και παιδιών με το παιχνίδι μπορεί να συμβάλλει στη συναισθηματική ωρίμανση των παιδιών που έχουν νιώσει παραμελημένα στο παρελθόν.

  • Δε χρειάζονται εντυπωσιακά παιχνίδια.
  • Δε χρειάζεται πολύς χρόνος.
  • Ούτε το ζητούμενο είναι να αγγίξουμε την τελειότητα.
  • Απλώς να κάνουμε μια ειλικρινή προσπάθεια.

Λίγα μόνο λεπτά την ημέρα μπορεί να κάνουν μεγάλη διαφορά.

Αφήστε σχόλιο