Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας την πλοήγηση, συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Τι είναι εκπαιδευτικό παιχνίδι

από steam 05/11/2019 0 Σχόλια

Ανεξάρτητα από το λόγο που το αγοράζει κανείς ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι αποτελεί πάντα ένα μοναδικό δώρο.Τα εκπαιδευτικά παιχνίδια έχουν ανεβάσει τις πωλήσεις τους σε εντυπωσιακά νούμερα τα τελευταία χρόνια και αυτή η τάση αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο.Σύμφωνα με προβλέψεις οι συνολικές πωλήσεις εκπαιδευτικών παιχνιδιών πρόκειται να αγγίξουν τα 40 δισεκατομμύρια δολλάρια το 2019.

 

Από αυτά τα παιχνίδια Steam καταλαμβάνουν το 75%.Με αυτούς τους τζίρους δεν είναι να απορεί κανείς που οι κατασκευαστές αναζητούν τρόπους να προσελκύσουν τους αγοραστές εκπαιδευτικών παιχνιδιών. Τι μπορούμε να κάνουμε όμως ως καταναλωτές ώστε να αξιολογήσουμε ένα παιχνίδι; Τι είναι αυτό που το χαρακτηρίζει εκπαιδευτικό και βοηθά το παιδί να αναπτύξει δεξιότητες όπως αυτές του Steam? Υπάρχουν πολλά παιχνίδια που επικεντρώνονται σε αυτή την κατεύθυνση.

 

Τα καλύτερα παιχνίδια Steam είναι εκείνα που βοηθούν τα παιδιά να μάθουν τις βασικές αρχές της κριτικής σκέψης, της επίλυσης προβλημάτων, με γνώμωμα τη λογική, την επιμονή και τη δημιουργικότητα.Σε γενικές γραμμές  τα εκπαιδευτικά παιχνίδια χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Ακαδημαϊκά, Γνωστικά και παιχνίδια δεξιοτήτων μηχανικής.

 

Τα ακαδημαϊκά παιχνίδια περιλαμβάνουν σετ με μαθηματικά και φυσική καθώς και παιχνίδια εκμάθησης της γλώσσας. Ακόμα υπάρχουν παιχνίδια που εμπλέκουν τα παιδιά στην απόκτηση δεξιοτήτων και την εφαρμογή τους. Τα παιδιά καλούνται να σκεφτούν, να πειραματιστούν, να βγάλουν συμπεράσματα ή να μοιραστούν ιδέες και απόψεις.Τα γνωστικά παιχνίδια  όπως τουβλάκια, puzzles και σετ κατασκευών απαιτούν λογική σκέψη με την εισαγωγή της τάξης και της ανάλυσης.

 

 

 

Παρατηρούμε πολλά ηλεκτρονικά παιχνίδια που βαφτίζονται Steam. Για παράδειγμα ένα ρομπότ που κατευθύνεται μέσω μιας εφαρμογής από το κινητό χαρακτηρίζεται ως Steam. Είναι όμως σωστός αυτός ο χαρακτηρισμός;Εαν το ρομπότ είναι συναρμολογούμενο και απαιτούνται οι παραπάνω αναφερόμενες δεξιότητες για την κατασκευή του, τότε έχουμε όντως να κάνουμε με ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι. Ωστόσο θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε εαν δεν υπάρχει το στοιχείο της κατασκευής και απλά έχουμε να κάνουμε με ένα έτοιμο παιχνίδι.

 

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως το παιδί αλληλεπιδρά με ένα παιχνίδι και από αυτή τη βάση να εκτιμήσουμε την εκπαιδευτική του αξία.Έτσι το παιχνίδι θα πρέπει όχι μόνο να είναι ελκυστικό για το παιδί αλλά:

  • Να ενθαρρύνει τη δημιουργία
  • Να ευνοεί  τον πειραματισμό μέσα από τη διασκέδαση
  • Να διδάσκει μια ή περισσότερες από τις δεξιότητες Steam
  • Να αναπτύσσει τις δημιουργικές δεξιότητες του παιδιού, εκπαιδεύοντάς το παράλληλα στην επίλυση προβλημάτων
  • Να διεγείρει τη φαντασία και την περιέργειά του

Υπάρχουν πολλά τέτοια παιχνίδια. Εσείς δεν έχετε παρά να έχετε κατά νου τα παραπάνω ώστε να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή!

Αφήστε σχόλιο