Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας την πλοήγηση, συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Οι ενήλικες και το παιχνίδι

από steam 03/04/2020 0 Σχόλια

Στην καθημερινότητα οι περισσότεροι από εμάς εστιάζουμε στη δουλειά και τις οικογενειακές υποχρεώσεις με αποτέλεσμα να μη μας μένει καθόλου χρόνος για διασκέδαση.Έχει παρατηρηθεί ότι κάπου ανάμεσα στην παιδική ηλικία και την ενηλικίωση σταματάμε το παιχνίδι. Ωστόσο το παιχνίδι είναι σημαντική πηγή χαλάρωσης όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους ενήλικες. 


Μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη του παιχνιδιού:


- Αποφορτίζει από το στρες. Το παιχνίδι είναι διασκεδαστικό και απελευθερώνει τις ενδορφίνες τις ορμόνες δηλαδή που ευθύνονται για την καλή διάθεση. Οι ενδορφίνες προάγουν μια αίσθηση ευεξίας και μπορούν ακόμα να ανακουφίσουν προσωρινά από τον πόνο. 

 

- Βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία. Η ενασχόληση με επιτραπέζια παιχνίδια , DIY κατασκευές ή puzzles, διεγείρει το μυαλό και μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε περιπτώσεις απώλειας μνήμης. Η αλληλεπίδραση με την ομαδική ενασχόληση όλης της οικογένειας βοηθά στην καταπολέμηση του στρες και της κατάθλιψης.


- Τονώνει τη δημιουργικότητα. Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα μέσω του παιχνιδιού, κάτι που ισχύει και για τους ενήλικες. Μαθαίνουμε ευκολότερα όταν είμαστε χαλαροί και σε καλή διάθεση. Το παιχνίδι ενεργοποιεί τη φαντασία, βοηθώντας μας ταυτόχρονα στην επίλυση προβλημάτων.


- Βελτιώνει τις σχέσεις μας με τους άλλους. Η διασκέδαση με άλλους ευνοεί την εμπιστοσύνη και την οικειότητα. Με αφορμή το παιχνίδι μπορεί κανείς να διαχειριστεί αγχωτικές καταστάσεις, να έρθει πιο κοντά με ανθρώπους, να κάνει νέους φίλους αλλά και να βελτιώσει τις εργασιακές του σχέσεις. 


- Σε διατηρεί  νέο και ενεργητικό. Σύμφωνα με τον George Bernard Shaw, «Δε σταματάμε να παίζουμε επειδή γερνάμε, γερνάμε όταν σταματάμε να παίζουμε».Το παιχνίδι τονώνει τη ζωντάνια και την ενεργητικότητά μας και μπορεί ακόμα να ενισχύσει τη φυσική άμυνα του οργανισμού απέναντι σε ασθένειες.  

 

 

Το παιχνίδι και οι ανθρώπινες σχέσεις.


Το παιχνίδι είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να διατηρηθεί μια σχέση ζωντανή και συναρπαστική. Το παιχνίδι μπορεί να λύσει παρεξηγήσεις και διαφωνίες και να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά. Με το παιχνίδι πειραματιζόμαστε, μαθαίνουμε να εμπιστευόμαστε τους άλλους και νιώθουμε ασφαλείς. Αν εντάξουμε περισσότερο χιούμορ και παιχνίδι στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά την ποιότητα των σχέσεών μας, είτε αυτές είναι προσωπικές ή κοινωνικές και εργασιακές.  


Το παιχνίδι βοηθά την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων. Κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας μαθαίνουμε την προφορική επικοινωνία, τη γλώσσα του σώματος, την ομαδικότητα και τη συνεργασία. Ως ενήλικες μπορούμε να εξακολουθήσουμε να καλλιεργούμε αυτές τις δεξιότητες μέσω του παιχνιδιού.


Το παιχνίδι αποτελεί τον καταλύτη στην κοινωνικοποίηση. Τα παιδιά μέσω του παιχνιδιού μαθαίνουν να συνεργάζονται αρμονικά, ακολουθώντας κοινά αποδεκτούς κανόνες. Μεγαλώνοντας μπορούμε να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το παχνίδι για να γκρεμίζουμε τα όρια και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους. 

 

Το παιχνίδι μπορεί να θεραπεύσει συναισθηματικά τραύματα.


Παίζοντας με άλλους ακολουθούμε μοντέλα συμπεριφορών που χρησιμοποιούνται στην ανάπτυξη του μυαλού ενός παιδιού. Αυτά τα μοντέλα συμπεριφορών μπορούν να οδηγήσουν σε θετικές αλλαγές στη συμπεριφορά των ενηλίκων.  Για παράδειγμα εαν ένας συναισθηματικά ασταθής ενήλικας συμμετέχεις σε ένα παιχνίδι με έναν άλλο ενήλικα που είναι σταθερός, μπορεί να συμβάλει στην αντικατάσταση αντικαταστήσει της αρνητικότητας με θετικά συμπεράσματα και πράξεις.  


Το παιχνίδι στην εργασία 


Πολλές διαδικτυακές εταιρείες έχουν από καιρό αναγνωρίσει το σύνδεσμο ανάμεσα στην παραγωγικότητα και ένα διασκεδαστικό περιβάλλον εργασίας. Ορισμένες από αυτές προάγουν τη δημιουργικότητα προσφέροντας στους εργαζόμενους μαθήματα τέχνης,  γιόγκα, ή δραστηριότητες με ομαδικά παιχνίδια. Κι αυτό γιατί έχει αποδειχθεί ότι περισσότερη διασκέδαση στο χώρο εργασίας έχει ως αποτέλεσμα αύξηση της παραγωγικότητας, ακμαιότερο ηθικό, μεγαλύτερα ποσοστά ικανοποίησης του προσωπικού και μείωση της αποχής από την εργασία. 


Άλλωστε ως γνωστόν η επιτυχία στην εργασία δεν εξαρτάται από το χρόνο που καταναλώνει κανείς όσο από την ποιότητα της δουλειάς του. Και η ποιότητα είναι σε άμεση συνάρτηση με την καλή συναισθηματική κατάσταση του εργαζομένου. 


Αφιερώνοντας χρόνο στην αναζωογόνηση του εαυτού μας μέσω του παιχνιδιού, είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να απογειώσουμε την καριέρα μας. Κάνοντας ένα μικρό διάλειμμα για παιχνίδι, ανακαλούμε τη δημιουργική πλευρά του εγκεφάλου και αφήνουμε πίσω το φράγμα της λογικής που λογοκρίνει τις ιδέες και τις σκέψεις μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα κάτω από ένα άλλο πρίσμα και να αναζητήσουμε φρέσκες, πιο δημιουργικές λύσεις. 

Αφήστε σχόλιο