Οι τάσεις STEAM και STEM έχουν ενσωματωθεί τη τελευταία 10ετία στο χώρο του παιχνιδιού, αφού τα παιδιά αλλά και οι ενήλικοι προσεγγίζουν το παιχνίδι τόσο στην ψυχαγωγική όσο και την εκπαιδευτική του διάσταση. Η προσθήκη του Α (Art) στο STEM και η χρήση πλέον του STEAM αφορά στην ενσωμάτωση της δημιουργικής σκέψης και της φαντασίας στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ίσως ο A. Einstein πριν από πολλά χρόνια το διατύπωσε με μεγαλύτερη ακρίβεια  λέγοντας ότι “The true sign of intelligence is not knowledge but imagination”.

Η φιλοσοφία του STEAM Toys  εναρμονίζεται με τη διαδικασία μάθησης των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία . Πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος να καλλιεργήσει κάποιος αυτή τη φιλοσοφία είναι να ενθαρρύνει τη περιέργεια. Όταν ένα παιδί παίζει με ένα παιχνίδι STEAM τότε το παιχνίδι αλλάζει;  Και αν ναι με ποιο τρόπο και γιατί;

Συγχρόνως όμως όλο και περισσότεροι ενήλικες ασχολούνται δημιουργικά με το παιχνίδι. Τα επιτραπέζια παιχνίδια αποτελούν για πολλές ομάδες ενηλίκων, μια δραστηριότητα η οποία ενδυναμώνει την επικοινωνία και τη συνεργασία , συναρπάζει με την ψυχαγωγική της διάσταση και ταυτόχρονα αποτελεί διαδικασία μάθησης μέσω της κριτικής σκέψης που διεγείρει. Επαληθεύεται λοιπόν ο George Bernard Shaw με τη ρήση “ We don’t stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing”.

Η διανοητική άσκηση με puzzles και γρίφους  μπορεί να καθυστερήσει τη μείωση της ικανότητας σκέψης. Τα άτομα που διεγείρουν τακτικά το μυαλό τους, ακόμα κι αν νοσήσουν μπορεί να εμφανίσουν αργότερα τα συμπτώματα της ασθένειας και για μικρότερο χρονικό διάστημα. Κάτι τέτοιο μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η συνεχής δραστηριότητα του μυαλού ενισχύει τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα να καθυστερήσουν και να είναι πιο ήπια.

Η ενασχόληση  STEΑM ως μέθοδος μάθησης προωθεί τα λεγόμενα 4C που αναγνωρίζονται ως βασικά στοιχεία της εκπαίδευσης του 21ου αιώνα.

Creativity (Δημιουργικότητα),

Collaboration (Συνεργασία),

Critical Thinking (Κριτική Σκέψη)

Communication (Επικοινωνία)

Στόχος  μας είναι να αναζητήσουμε τα προϊόντα εκείνα που συνδυάζουν την ψυχαγωγία με ένα υψηλότερο επίπεδο γνώσης. Ψάχνουμε συνεχώς για τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις STEAM από κατασκευαστές που είναι εξειδικευμένοι στο εκπαιδευτικό παιχνίδι. Θα διαπιστώσεις πως ο καθένας μας , ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, μπορεί να ανακαλύψει το παιχνίδι το οποίο θα αναδείξει τις ικανότητές του και να διασκεδάσει με τον πιο δημιουργικό τρόπο.

Ελπίζουμε να απολαύσεις το ταξίδι στον κόσμο των STEAM Toys μέσα από μία ενδιαφέρουσα πλοήγηση!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *