To «Μ» στην εκπαίδευση STEAM

To «Μ» στην εκπαίδευση STEAM

Τα Μαθηματικά θεωρούνται από ορισμένους ως η μόνη παγκόσμια γλώσσα και αναμφισβήτητα αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα στο χτίσιμο του παρελθόντος και τον σχηματισμό του μέλλοντος. Επιπλέον είναι ένα από τα βασικά θέματα του Steam.

Τα Μαθηματικά είναι κυριολεκτικά παντού, ως αναπόσπαστο κομμάτι σε κάθε πεδίο γνώσης. Είναι υπεύθυνα για τις ανακαλύψεις που μαθαίνουμε στην καθημερινή ζωή και χαρακτηρίζονται από πολλούς ως η μοναδική γλώσσα που χρησιμοποιείται αναμφίβολα από όλους, ανεξάρτητα από κουλτούρα, θρησκεία και φύλο. Με τη ραγδαία άνοδο των βιομηχανιών 4IR, οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τους αποφοίτους των θεμάτων STEAM στους τομείς της μηχανικής, της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι πάρα πολλές. Τα Μαθηματικά είναι ένα κοινό πεδίο που διέπει όλους αυτούς τους κλάδους αλλά και τις Τέχνες, όπου τα μοτίβα, ο όγκος, τα σχήματα και  η αναπαράσταση χρησιμοποιούνται για την απόλαυση των αισθήσεων. Τα Μαθηματικά είναι παντού.

Διδάσκοντας την επιστήμη της ποσότητας

Στα παραδοσιακά σχολεία τα Μαθηματικά και τα σχετικά με αυτά θέματα όπως η φυσική πολύ συχνά αποτελούν πηγή άγχους για τους μαθητές όταν ο τύπος που έχουν μπροστά τους δε βγάζει νόημα ή οι υπολογισμοί αποτυγχάνουν άσχετα από το ότι μοιάζουν σωστοί. Για άλλους πάλι τα Μαθηματικά είναι μαγικά και δυναμικά και το να αριστεύσουν σε ένα διαγώνισμα είναι για αυτούς παιχνιδάκι. Γενικά έχουμε ένα διαχωρισμό των μαθητών σε όσους είναι καλοί στα Μαθηματικά και όσους δεν είναι.

Η δεύτερη κατηγορία αποτελεί συχνά πρόβλημα καθώς σημαίνει χαμηλά αποτελέσματα σε φυσική και χημεία αλλά και προβλήματα σε μαθήματα όπως η γεωγραφία και η βιολογία. Ωστόσο όλοι οι μαθητές στο ιδανικό γνωστικό περιβάλλον μπορούν να κατακτήσουν τα Μαθηματικά. Οι αριθμοί αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο  το οποίο θα έπρεπε να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά.

Σε αντίθεση με την κοινή άποψη, τα Μαθηματικά αρέσουν στους μαθητές από τη στιγμή που θα κατανοήσουν τις βασικές αρχές και τον τρόπο σκέψης τους. Τα περισσότερα θέματα προκύπτουν όταν οι μαθητές χωρίς να έχουν κατανοήσει τις βασικές αρχές προχωρούν σε πιο προχωρημένα θέματα, μεγαλώνοντας έτσι το χάσμα. Κάτι τέτοιο προκαλεί ανησυχία και έλλειψη αυτοπεποίθησης, που οδηγεί στην ολοκληρωτική έλλειψη συγκέντρωσης και το μπλοκάρισμα του μαθητή.

Ορισμένες από τις πιο επιτυχημένες πρακτικές στη βελτίωση της διδασκαλίας των Μαθηματικών είναι συγχρονισμένες με τη μεθοδολογία της εκπαίδευσης STEAM. Αυτές περιλαμβάνουν την σχηματοποίηση ενός μαθηματικού  προβλήματος σε κείμενο επιστημονικό, μεταφράζοντάς το σε κάτι απτό, με το οποίο τα παιδιά μπορούν να σχετιστούν. Ένας άλλος τρόπος είναι η εργασία σε ομάδες, κάτι που επιτρέπει στους μαθητές να δουλέψουν μαζί, προτείνοντας δύο ή περισσότερες λύσεις, παρά να τους δοθεί μια κατευθυντήρια γραμμή να ακολουθήσουν όπως γίνεται στην παραδοσιακή διδασκαλία.

Μια τέτοια προσέγγιση αυξάνει την πρόκληση σε σχέση με την παραδοσιακή διδασκαλία που είναι απλά καθοδηγητική και περιλαμβάνει πρότυπα τα οποία οι μαθητές καλούνται να ακολουθήσουν. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται το ενδιαφέρον και προωθείται η βαθύτερη σκέψη στην επίλυση προβλημάτων, ενώ ενθαρρύνονται και άλλες σημαντικές ικανότητες που αποτελούν κλειδί για τα μαθηματικά όπως είναι η επιμονή.

Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να καθορίσουν τη δική τους στρατηγική στη λύση των προβλημάτων. Τα Μαθηματικά αποτελούν ακόμα ένα επιπλέον στοιχείο για να γνωρίσουν τα παιδιά την κωδικοποίηση, έναν ακόμα ελκυστικό τρόπο που θα τους επιτρέψει να προχωρήσουν αργότερα στη δημιουργία ενός απλού παιχνιδιού υπολογιστή ή μιας ακολουθίας κινουμένων σχεδίων. Ας μην ξεχνάμε ότι χάρη στα Μαθηματικά οι αστροφυσικοί μπόρεσαν να αποκρυπτογραφήσουν το σύμπαν. Η χρήση των Μαθηματικών σε πολλούς κλάδους μας βοηθά να κατανοήσουμε φαινομενικά άτυπες έννοιες όπως το διαστρικό ταξίδι, τα πολλαπλά επίπεδα διαστάσεων ή ίσως ακόμα και το ταξίδι στο χρόνο.

Για τους αποφοίτους της εκπαίδευσης Steam, οι δημιουργικές ευκαιρίες αφθονούν , καθώς η δύναμη των Μαθηματικών έγκειται στην οικοδόμηση και απόδειξη των θεωριών και εφαρμογών μέσα από μια βελτιωμένη μαθησιακή εμπειρία που θα τους γνωρίσει τη μαγεία της μοναδικής παγκόσμιας αυτής γλώσσας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close Bitnami banner
Bitnami