To Σκάκι : Πως απέκτησε το τωρινό του look & feel

To Σκάκι Staunton: Πως απέκτησε το τωρινό του look & feel.

Ανακάλυψε το μέσα στα STEAM Toys 

Δημιουργία:

Το περίφημο σετ σκακιού Staunton, το κλασσικό δηλαδή σκάκι με το οποίο μεγαλώσαμε έχει τις ρίζες του στη Νεοκλασσική Αρχιτεκτονική.
Πριν από το 1849, δεν υπήρχε το σετ σκακιού όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Με το πέρασμα των χρόνων το σκάκι παιζόταν, σε διαφορετικά ταμπλό και με τοπικές διαφοροποιήσεις στην εμφάνιση και το σχεδιασμό.

Καθώς το παιχνίδι διαδόθηκε στη νότια Ευρώπη στις αρχές του 11ου αιώνα, οι κανόνες άρχισαν να εξελίσσονται. Η κίνηση των κομματιών επισημοποιήθηκε, ενώ τα κομμάτια μεταμορφώθηκαν δραστικά συγκριτικά με την αρχική προέλευσή τους στην Ινδία του 6ου αιώνα.

Με τη δημοτικότητά του να αυξάνεται συνεχώς, η συμβολική σημασία του παιχνιδιού άλλαξε και τα πιόνια έγιναν σύμβολα της βασιλικής αυλής αντί για το πεδίο της μάχης.
Με τον ίδιο τρόπο οι αρχικοί σκακιστές, γνωστοί ως σύμβουλος, πεζικό, ιππικό, ελέφαντες και άρματα, έγιναν η βασίλισσα, το πιόνι, ο ιππότης, ο επίσκοπος και ο πύργος, αντίστοιχα. Ήδη από τον 19ο αιώνα, λέσχες και διαγωνισμοί σκακιού άρχισαν να εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο.

Κρίθηκε λοιπόν απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί ένα τυποποιημένο σετ που θα επέτρεπε παίκτες από διαφορετικές κουλτούρες να ανταγωνίζονται χωρίς να μπερδεύονται.

Έτσι δημιουργήθηκε το Σκάκι Staunton.
Παρά την ονομασία του το σετ σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Nathan Cook.

Ο Staunton εκτίμησε την απλότητα του σχεδίου και επέτρεψε στον Cook να χρησιμοποιήσει το όνομά του στο μάρκετινγκ των νέων κομματιών, τα οποία προσφέρθηκαν για πρώτη φορά στο κοινό το 1849 από τους προμηθευτές John Jaques του Λονδίνου.

 

 

 

Χαρακτηριστικά:

Αμέσως το νέο σκάκι γνώρισε τεράστια επιτυχία. Οι απλές, στολισμένες μορφές του σετ Staunton το έκαναν σχετικά φθηνό και εύκολο στην παραγωγή, και αμέσως κατανοητό. Από τη δεκαετία του 1920, το σετ ζητήθηκε από παγκόσμιους οργανισμούς σκακιού.
Από αυτό το αρχικό σετ γεννήθηκαν εκατοντάδες διαφορετικές βερσιόν, ωστόσο τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι τα εξής: ο βασιλιάς φέρει έναν σταυρό και, ως το ψηλότερο κομμάτι, χρησιμεύει ως μέτρο για το ύψος των άλλων.

Η βασίλισσά έχει στην κορυφή ένα στέμμα και μια μπάλα. Ο επίσκοπος έχει σπαστή κορυφή, ο ιππότης είναι κεφάλι αλόγου, ενώ ο πύργος είναι ένας πύργος κάστρου κατάληψης.

Νέος Σχεδιασμός:

Ο Daniel Weil, συνεργάτης του Pentagram, επανερμήνευσε το κλασικό σετ Staunton για το Παγκόσμιο Τουρνουά Υποψηφίων Σκακιού 2013 στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του το έργο του ήταν να ξεδιαλύνει το σκεπτικό πίσω από το αρχικό σετ. Αυτό σήμαινε αναδρομή στην προέλευση των κομματιών στη νεοκλασική αρχιτεκτονική.

Ακολουθώντας αυτή τη γραμμή στράφηκε προς τον Παρθενώνα. Ως μέρος του λεπτού επανασχεδιασμού του, ο Weil άλλαξε το μέγεθος του σετ έτσι ώστε όταν τα οκτώ κύρια κομμάτια να ευθυγραμμιστούν στην αρχή του παιχνιδιού, η γωνία τους να αντικατοπτρίζει το ύψος του αετώματος του Πανθέου.

Επίσης προχώρησε στην εξορθολόγηση των κομματιών που κατά την άποψή του, είχε χαθεί σε πολλές από τις παραλλαγές του Staunton που δημιουργήθηκαν τα τελευταία 160 χρόνια.

Ο νέος σχεδιασμός αντανακλά επίσης την αξία κάθε κομματιού σύμφωνα με τους κανόνες του τουρνουά. Όσο περισσότερη αξία έχει ένα κομμάτι , τόσο ευρύτερη είναι η βάση του.
Τα καινούρια πιόνια του Staunton pieces σχεδιάστηκαν επίσης για να φιλοξενήσουν διαφορετικά στυλ παιχνιδιού, όπως τις λαβές που ο Weil επιδεικτικά αναφέρει ως «βόρειο κράτημα» και πιο θεατρικό «νότιο κράτημα».
Το σετ υψηλής ποιότητας έκανε ντεμπούτο στο τουρνουά και είναι διαθέσιμο στο κοινό. Ο Weill είπε στην Εβδομάδα Σχεδιασμού: «Όταν το σκάκι άρχισε να γίνεται δημοφιλές τον 19ο αιώνα έγινε η κοινωνική βιτρίνα. Στόχος μου ήταν να φτιάξω ένα αντικείμενο ποιότητας, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να το επιδεικνύουν »

Εμπνευσμένοι από τη νεοκλασική αρχιτεκτονική του Βικτωριανού Λονδίνου και μια πολύ σύγχρονη ανάγκη για τυποποίηση και μαζική παραγωγή, οι σκακιστές Staunton βοήθησαν στη δημοτικότητα του παιχνιδιού που γρήγορα εξελίχθηκε σε παγκόσμιο πρότυπο.
Τα νέα κομμάτια του Staunton του Daniel Weil ενισχύουν την αρχιτεκτονική ιστορία των αυθεντικών κομματιών σεβόμενοι τον διαχρονικό σχεδιασμό τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Close Bitnami banner
Bitnami